De Wondere Vogelwereld vanO.C. Hooymeijer

De kwabber gorgelt onsmakelijk

Kwabber Beeld O.C. Hooymeijer
KwabberBeeld O.C. Hooymeijer

Kwabber Liubberitrademius glib L 45 cm - V 60 cm

Talrijke, maar in de volledige afzondering levende bewoner van uitgestrekte watergebieden, met een voorkeur voor stilstaande plassen met variabele dieptes. ‘s Zomers in binnenland (oa. de Perkvennen in Brabant, Natte Meeren in Drenthe en het Friese Greâtwetterpik). ‘s Winters ook wel op de Groninger Waddeneilanden.

Elegante verschijning, redelijk hoog op de heldergroene poten. Zwart-wit glimmend verenkleed met karakteristieke blauwe stuit en kop. Messcherpe naar geel neigende snavel. Kan bij tegenlicht, of bij mistige, regenachtige weersomstandigheden verward worden met Kuifnek (Fleckxiatrickx vari). Leeft het grootste gedeelte van de dag in of onder water, waar de Kwabber jaagt op kikkers en vis. Verplaatst zich, met alleen de kop boven het wateroppervlak, sluipend over de liefst modderige bodem.

Kwabber Beeld O.c. Hooymeijer
KwabberBeeld O.c. Hooymeijer

Kan ook urenlang onbeweeglijk ‘ondergedoken’ in overjarig riet staan met de geopende snavel loodrecht omhoog, om nietsvermoedende insecten als waterjuffers, libellen en sprinkhanen, maar ook zelfs kleine vogels of een verdwaalde veenmuis te verschalken. Komt aan land voor zgn. ‘poetsbeurten’. De vogel ligt met uitgevouwen vleugels en gestrekte poten op een zonnige plek op de oever. Met de snavel wordt de onder de laatste staartpen gelegen speciale vetklier gestimuleerd om de talgachtige, ‘gel’ uit te sproeien.

Met een enorme precisie wordt elk plekje van het verenpak ingevet met het waterafstotende middel welk de Kwabber zijn zo karakteristieke glimmende uiterlijk geeft. Gewoonlijk zwijgzaam, doch na het doorslikken van, met name de grotere prooien, kunnen nogal onsmakelijke, gorgelende, schorre, diepe keelklanken ver over de watervlaktes klinken. Deze klanken hebben de Kwabber in Friesland de bijnaam ‘Fiskjespuie’ (Viskotser) opgeleverd.

Volksvogelwijsheid

Herkomst: Nederland (Friese merengebieden)

“Sit it Fiskje inne Spuie se bèkke, sit ie nèt yn e nètte”

Vertaling:

“Zit de vis in Kwabbers’ bek, zit hij niet in het netje”

Iedere week beschrijft O.C. Hooymeijer een vogel die aan zijn brein is ontsproten. Eerdere afleveringen in de serie ‘De Wondere vogelwereld van O.C. Hooymeijer’ leest u hier.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden