Kleine veldkers

Dankbare plantKleine veldkers

De kleine veldkers: onkruid om op te eten

“Veel mensen denken dat de kleine veldkers onkruid is. Het plantje duikt rond deze tijd van het jaar op allerlei plekken op: tussen stoeptegels, in moestuinbakken, bij grasvelden – eigenlijk­­ overal waar kale grond is. Maar wegschoffelen is niet nodig. Dit is namelijk een goed voorbeeld van een gratis, eetbaar plantje. Je herkent de Cardamine hirsuta aan z’n oneven geveerde bladeren – zelf moet ik altijd aan rucola denken. Als je zo’n blaadje plukt en kneust komt er mosterdglycoside vrij. Die stof ruik je niet alleen, het geeft de kleine veldkers ook z’n pittige smaak, vergelijkbaar met tuinkers. Heerlijk op een boterham met kaas, ingrediënt in pesto’s of als garnering over de pompoensoep­­.”

Om de week bespreekt herborist Corina Busman uit Santpoort een dankbare plant.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden