De Wondere Vogelwereld van O.C. HooymeijerKleine Dradenmaker

De Kleine Dradenmaker spint vliegend een web

Kleine Dradenmaker. Beeld O.C. Hooymeijer
Kleine Dradenmaker.Beeld O.C. Hooymeijer

Kleine Dradenmaker Oeudritaryciipetius fleckx L 10 cm

Tot voor kort in grote delen van Europa zeer algemeen. Door verdwijning van habitat echter schrikbarend in aantal achteruitgaand. In Nederland enkele broedgevallen op de Drentse Vuile Gronden in de omgeving van Oldewallen en in Brabant op de Schraale Perken bij Vuilbeek. ­Bewoner van open, vlak terrein.

Prefereert uitgestrekte heidevelden en wilde bloemrijke grasvlaktes met verspreide, warrige bosschages. ­Echte insecteneter. Zie bolronde kop met gitzwart snaveltje. Heldergeel verenpak, met frisgroene vleugels en staartpunt. Mannetje en wijfje identiek, wijfje iets gezetter. ’s Winters vaal, met wel de groene accenten.

Onrustig gedrag, schudt met kop, staart en vleugels. Kan zittend op tak, ritmisch met de frêle pootjes ‘trappelen’. Vliegbeeld vlinderachtig, een luchtig fladderen. Mannetje is uitgerust met een speciale klier onder de staart, waarmee de ragfijne kleverige draad uitgescheiden wordt, waaraan de vogel zijn naam te danken heeft. In grote delen van Brabant, Limburg en Vlaanderen spreekt men ook wel van ‘Spinneke’.

Sierlijke baltsvlucht

Bij terugkomst uit de Afrikaanse overwinte­ringsgebieden strijken groepen van vaak vele tientallen vogels neer, in elk jaar hetzelfde territorium. Na een korte rustperiode van meest een dag, beginnen de mannetjes Dradenmakers aan de sierlijke baltsvlucht, hetgeen tevens het startsein is voor het maken van een over het veld gespannen web. De uit de speciale klier onder de staart afkomstige draad wordt al vliegend over de begroeiing getrokken en vormt uiteindelijk een zeer fijnmazig net, waaruit het voor de eronder levende insecten vrijwel onmogelijk is te ontsnappen zonder zich vast te vliegen of vast te kruipen in de wirwar van kleverige draden. Ze vormen dan een weerloze prooi voor de foeragerende vogels.

Nest, een in de verborgenheid van een dichte struik kunstig van gras gevlochten bol, met een door het gebruik van gedroogde heidebloesem, geurend legbed. De vijf tot zes groen-gele eieren komen na een broedperiode van circa tien dagen uit, waarna de jonge Dradenmakertjes met de ruim voorhanden zijnde insecten uit het nabij liggende net door beide oudervogels gevoederd worden.

Roep gevarieerd doch meest een van hoog naar laag gaande spinnende triller, welke nooit voor zonsondergang te horen is. Zang, een serie welluidende, gevarieerde Frioet … Friiioeet …. ­Frioteee-klanken, altijd van verborgen post.

Volksvogelwijsheid

Herkomst: Nederland, Drenthe (omgeving Oldewallen). “Tis moâr biether dâ joe nie int nettie fan e Droadtrêkker vast kom te sitte...”

Baltsvlucht. Beeld O.C. Hooymeijer
Baltsvlucht.Beeld O.C. Hooymeijer

Iedere week beschrijft O.C. Hooymeijer een vogel die aan zijn brein is ontsproten. Eerdere afleveringen in de serie ‘De Wondere Vogelwereld van O.C. Hooymeijer’ leest u hier.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden