De kip van Columbus

De Windstreekstal valt minder op in de omgeving en door slimme aanplant van bomen kan een bijdrage worden geleverd aan de opvang van fijnstof. Beeld Windstreek.org | Vista Landschapsarchitectuur

De vleeskippenhandel werkt aan verduurzaming. In de toekomstige Windstreekstal hebben de dieren ruimte én buitenlucht. Bovendien is de omgeving verlost van ammoniak en fijnstof. Door deze unieke combinatie wordt een forse duurzame stap gezet en daalt de kostprijs van duurzaam kippenvlees.

De vleeskip van morgen krijgt in haar stal een halve ansichtkaart aan extra ruimte. De plofkip zal daarmee verdwijnen, zo is de suggestie. Daar worden echter veel vraagtekens bij gezet. Er blijkt een beter alternatief te zijn, zeg maar de kip van overmorgen. Deze scharrelkip loopt niet alleen in een stal die veel meer ruimte biedt, die stal is energieneutraal en reduceert bovendien de uitstoot van fijnstof en ammoniak fors.

Deze zogenoemde Windstreekstal verbruikt geen energie, waardoor de kostprijs van het kippenvlees amper hoger zal zijn dan van de kip die opgroeit in de bestaande stallen. Een hogere kostprijs is vaak de belangrijkste reden waarom supermarkten duurzamer kippenvlees niet in het schap leggen. Het duurzaamste kippenvlees, dat van biologische oorsprong, is gemiddeld drie maal zo duur als reguliere filets en voor veel consumenten een brug te ver.

Een fris buitenklimaat voor de kip
De stal zelf is een radicale breuk met de staande praktijk, zegt onderzoeker verduurzaming veehouderij Bram Bos van de Wageningen Universiteit: "De stal heeft een oplopend dak en is aan de hoge kant open. Dat geeft de kippen het gevoel alsof ze buiten lopen. Deze vorm maakt natuurlijke ventilatie mogelijk en daarmee een fris buitenklimaat."

Ook voor de boer en zijn personeel is de open stal gunstig. In de traditionele stallen scharrelen de kippen in hun eigen mest en dat veroorzaakt veel fijnstof. Bos: "Omdat in Windstreek de mest regelmatig wordt afgevoerd via een systeem van banden en vijzels, wordt dat probleem bij de bron aangepakt. Dat voorkomt ook dat de kip in haar eigen poep moet scharrelen. Dat is onhygiënisch en veroorzaakt ziekten."

De eerste Windstreekstal
Met geld van het ministerie van economische zaken wordt deze zogenoemde Windstreekstal volgend jaar gebouwd in het Overijsselse Raalte. Waarschijnlijk volgt later een tweede in het Twentse Losser. In die stallen moeten de laatste puntjes op de 'i' worden gezet.

Of de stal ook commercieel van start gaat, hangt vooral af van bedrijven als Plukon. Deze grote verwerker van kippenvlees is enthousiast over de Windstreekstal en betrokken bij de ontwikkeling, maar heeft nog aarzelingen over de financiële gevolgen. Anders dan bij leghennen voor eieren, is bij kippenvlees direct veel volume nodig.

Het opzetten van nieuwe vleesketens vergt grote investeringen. Voor de levering aan kleine supermarkten zijn al twintig tot dertig stallen nodig. De Windstreek moet zich nog bewijzen. Als Plukon, de een na grootste kipverwerker van Europa, werkelijk meegaat, betekent dat een enorme stap.

De Windstreekstal krijgt een oplopend dak en is aan de hoge kant open. Dat geeft kippen het gevoel dat ze buiten lopen. Beeld Windstreek.org | Vista Landschapsarchitectuur
Alleen de heel jonge kuikens, tot zo'n twee weken, hebben warmte nodig. Daarvoor is een soort grote lampekap die bijna de grond raakt ontwikkeld. Er passen zo'n duizend kuikens onder. Beeld Windstreek.org | Vista Landschapsarchitectuur
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden