Interview Beleggen

De kapitaalmarkt kan de wereld veranderen, gelooft miljardenbelegger Heidi Ridley

Scholierenprotest tegen klimaatverandering. Beeld Werry Crone

Slimme beleggers investeren in ondernemingen met weinig CO2-uitstoot, stelt aandelenbelegger Rosenberg Equities. Óf ze proberen de emissie van bedrijven terug te brengen.

Een bedrijf dat op korte termijn hoge winsten boekt, lijkt aantrekkelijk om in te beleggen. Maar als het bedrijf zijn hoge CO2-uitstoot daarbij negeert, betaalt het daar op lange termijn een prijs voor. En de belegger dus ook. “Het is nu al zo dat een onderneming met een hoge CO2-voetafdruk een lagere waarde heeft op de beurs”, zegt Heidi Ridley, ­directeur van aandelenbelegger ­Rosenberg Equities, dat onderdeel is van de Franse vermogensbeheerder Axa IM.

Aan de hand van data over ondernemingen proberen Ridley en haar medewerkers vast te stellen in welke aandelen het beste belegd kan worden. Daarbij kijkt Ridley ook naar data over de manier waarop een bedrijf wordt bestuurd, hoe het omgaat met het milieu en hoe het zich maatschappelijk opstelt. Kortweg worden deze factoren ESG-criteria genoemd, waarbij ESG staat voor Environmental, Social en Governance.

Heidi Ridley (1968).

In de beleggingswereld heeft iedereen het graag over ESG. Investeerders kunnen er goede sier mee maken, erkent Ridley. Maar het gaat verder dan dat. “De kapitaalmarkt heeft, los van de politiek, de macht om de wereld te veranderen. Die macht kun je gebruiken om de klimaatdoelen te halen. Dat is betekenisvol”, zegt Ridley.

Trump

Dus op het moment dat de Amerikaanse president Donald Trump en zijn aanhangers klimaatverandering niet als een urgent probleem zien, zal het grootkapitaal dit compenseren? Ridley, geboren in Iran en opgegroeid in de VS: “Ik wil me niet bemoeien met de politiek. Het is gewoon gezond verstand om kapitaal op deze manier in te zetten.”

Hoe kun je het beste maatschappelijk verantwoord beleggen? Een manier is om een vast deel van het vermogen te beleggen in bedrijven die hoog scoren op ESG-factoren. Dat is niet de strategie die Ridley voorstaat. “Wij nemen ESG-factoren mee bij alle ondernemingen die we beoordelen: het is onderdeel van ­onze beleggingsfilosofie.”

Dat is niet voor niets. Volgens Ridley is het meewegen van ESG-­criteria pure noodzaak. “Het is belangrijk om te weten hoe ondernemingen omgaan met CO2-uitstoot of met het gebruik van water. Bedrijven die niet met hun tijd meegaan, kunnen er last van krijgen dat jongere generaties hun producten niet meer willen kopen, omdat ze hun beleid niet verantwoord vinden.”

Ook de manier waarop een onderneming bestuurlijk in elkaar zit, maakt verschil, zegt Ridley. “Ondernemingen waarvan de top divers is samengesteld zijn winstgevender dan andere bedrijven.”

Sleutelrol

Ridley kijkt dus altijd hoe beurs­genoteerde bedrijven omgaan met milieu, maatschappij en hun eigen bestuur. Toch vindt ze niet dat beleggers aandelen moeten verkopen van ondernemingen die nog een onvoldoende scoren als het gaat om CO2-uitstoot. “Dan houd je de winnaars over. Dat staat goed, want je beleggingsportefeuille is dan voor een groot deel uitstootvrij, maar het resultaat is wel dat je uit complete sectoren bent gestapt. Denk bijvoorbeeld aan energiebedrijven. Zij spelen een sleutelrol in de energietransitie. Als je geen aandelen meer hebt, kun je ook geen invloed meer uitoefenen op wat daar gebeurt.”

En laat er nu juist de meeste milieuwinst te boeken zijn bij ondernemingen die nog niet zo zijn opgeschoten met het terugdringen van hun CO2-uitstoot, zegt Ridley. “Als aandeelhouder voor de lange termijn, kun je meepraten en een onderneming stimuleren tot actie over te gaan.” Natuurlijk zijn niet alle ondernemingen in beweging te krijgen, zegt Ridley. Maar wie de data van energiebedrijven met een ongeveer even hoge CO2-uitstoot analyseert, ontdekt dat er verschillen zijn, zegt Ridley. “Waar het ene bedrijf vrijwel niets lijkt te ondernemen tegen de uitstoot, heeft de ander de afgelopen jaren zijn emissie teruggebracht.”

Dat laatste bedrijf moet je steunen in het veranderingsproces, wil Ridley maar zeggen. Toegegeven: een onderneming verbeteren op het gebied van milieu, maatschappij en bestuur is in sommige sectoren moeilijk. “Als een bedrijf voor 95 procent afhankelijk is van de productie van tabak, dan wordt het lastig om over te stappen op een ander verdienmodel.”

Lees ook: 

Club van rijke Nederlanders belooft niet meer te beleggen in olie, kolen of gas

22 vermogende Nederlanders beloven dat ze binnen vijf jaar hun beleggingen in fossiele energie zullen afstoten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden