De hoofdlijnen van het IPCC-klimaatrapport tekenen zich al af

De openingsceremonie van het  Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC), op 1 oktober. Beeld AFP
De openingsceremonie van het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC), op 1 oktober.Beeld AFP

De wereld zit nog niet op het juiste spoor, signaleert het VN-klimaatpanel IPCC. Er ligt een gapend gat tussen beloften voor het klimaat en de actie. Dat blijkt uit briefings van milieuorganisaties die het conceptrapport al hebben ingezien.

Frank Straver

Mondiale cijfers lieten zien dat de CO2-uitstoot niet daalt. Grote investeringen in nieuwe projecten voor fossiele energie denderen voort.

“Het belangrijkste document sinds het Parijs-Akkoord uit 2015”, zo noemen milieuorganisaties het rapport dat het IPCC nu afmaakt in Seoul. Voor het eerst beantwoorden de wetenschappers hun brandende vraag. Is het Parijs-streven, maximaal anderhalve graad opwarming, nog haalbaar? Ja, het kan nog steeds, is de boodschap die maandag vanuit Seoul wordt verwacht.

Dat bericht zullen milieugroepen met beide handen aangrijpen. Er circuleerden (deel)studies die zeggen dat hooguit het 2 graden-doel haalbaar is, met enorme moeite. Milieuorganisaties bepleiten al langer dat anderhalve graad echt het maximum is. Twee graden zou nog steeds betekenen dat unieke ecosystemen en eilandstaten ernstige schade oplopen, door droogte en zeespiegelstijging.

Anderhalve graad

‘One point five to stay alive’ is daarom de hartenkreet van leiders in kwetsbare gebieden. Dat dit kan slagen, geeft hoop. Kwetsbare wouden, koraalriffen, diersoorten, toendra’s en eilanden kunnen behouden blijven. Dat is een opsteker voor de wereldwijde klimaatbeweging.

“Toch zweven we tussen hoop en vrees”, zegt directeur Joris Thijsen van Greenpeace. De opwarming beperken tot anderhalve graad lukt alleen als het roer radicaal omgaat. Niet pas tegen 2050, maar in de komende tien jaar. De wereld moet daartoe olie, gas en steenkolen direct uitbannen en overstappen op schone energiebronnen, in fabrieken en in huizen.

“Onze kop in het zand steken is geen optie meer”, reageert de internationale milieukoepel 350.org. Alle nieuwe energieproductie moet duurzaam zijn, zegt die groep. Voor het anderhalve graad-doel moet uitstoot uit de lucht worden gevist, zegt IPCC. Dat kan met extra bomen en extra natuur, tot vreugde van de milieubeweging. Maar ook met CO2-opslag en biomassa, waar ze kritisch over zijn.

Voor de volgende mondiale VN-klimaattop, in december in Katowice in Polen, zet de IPCC-studie alles op scherp. Landen moeten concrete stappen toezeggen, anders komt de geloofwaardigheid van het Parijs-akkoord op het spel te staan.

Voor Nederland komt het IPCC-rapport op een precair moment. Het kabinet wil al polderend, aan de sectortafels, een Nationaal Klimaatakkoord sluiten. Minister Wiebes zou een Nationaal Klimaatakkoord liefst meebrengen naar de VN-klimaattop in Katowice, gezien als de belangrijkste klimaatconferentie sinds ‘Parijs’. Het komt nu aan op voortgang en resultaat.

Lees ook:

Een temperatuurstijging van twee graden is wellicht al te veel voor de aarde

Terwijl Nederland zijn Klimaatakkoord in orde maakt, houden wetenschappers er alweer rekening mee dat de ambities moeten worden aangescherpt.

Het kabinet dwingt voorlopig niemand zijn huis energieneutraal te maken

Wiebes was gewaarschuwd: De hardwerkende Nederlander mocht niet het kind worden van de groene rekening. Vrijdag gaf Wiebes er blijk van dat hij die boodschap goed had verstaan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden