Beeld Jeanette Essink

NatuurdagboekKoos Dijksterhuis

De flirtende citroenvlinder vliegt wat af

Diverse citroenvlinders kruisten mijn pad. Het waren mannetjes, on­getwijfeld op zoek naar vrouwtjes. De vlinders hebben overwinterd en zijn er dus vroeg bij. Over een maand zijn ze ­allemaal dood.

Dan hebben, als het goed is, de mannetjes een vrouwtje gevonden en versierd, na een hele tijd achter haar aan te hebben gefladderd. Citroenvlinders kunnen daarbij zonder veel moeite met een behoorlijke vaart honderden meters afleggen. Ook zoekende, eenzame mannetjes hebben een grote actieradius.

Deze grote actieradius geldt even­eens voor vrouwtjes die eitjes willen afzetten. Dat doen ze niet op één plek, maar op vele verschillende planten. Ze laat een eitje achter aan de onderkant van een jong blaadje en dwarrelt verder naar een ander jong blaadje.

Ze zoeken vuilboom en wegedoorn voor hun eitjes, twee soorten van bosranden, hagen en houtwallen. Citroenvlinders zijn algemeen, ondanks de enorme kaalslag op het platteland, waar sinds de oorlog meer dan driehonderdduizend kilometer haag en houtwal is gerooid, en de restanten nog steeds worden gerooid. De vlinders redden zich ­aardig in parken en in wildere tuinen, al moeten er voor de rupsen vuilbomen of wegedoorns zijn.

Eind juni verschijnen de eerste individuen van een nieuwe generatie 

De rupsen eten het blad van die heesters. Ze blijven aan de onderkant van dat blad en ze zijn groen, dus ze vallen niet op. Eind mei verpoppen ze zich en eind juni verschijnen de eerste individuen van een nieuwe generatie citroenvlinders.

Die zijn minder actief, zitten niet achter elkaar aan en zoeken geen blaadjes, maar wel bloemen om nectar uit te slobberen. Vlinderstruiken vinden ze lekker, maar ook katte­staarten en andere (na)zomerbloeiers. De vlinders leiden een bedaagd bestaan en trekken zich in de herfst terug in takkenbossen, boomholten, dichte struiken en graspollen. Daar overwinteren ze, vrijwel onzichtbaar voor mensen, tot ze in de vroege lente tevoorschijn komen.

Iedere dag verwondert bioloog Koos Dijksterhuis zich over iets dat groeit of bloeit.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden