ZelfgemaaktBuitenoven

De Fikki is een buitenoven die alles kan

Thijs van Wieringen hakt hout voor zijn zelf ontworpen buitenoven. Zijn dochter dekt de tafel.Beeld fikki.nl

Thijs van Wieringen houdt van buiten koken: van pizza tot taart, van gebraden worsten tot lasagne. Toen bleek dat niet één buitenoven dat allemaal kon, maakte hij er zelf een. 

Als kind was Thijs van Wieringen (37) het liefste de hele dag buiten. Hij groeide op in een rijtjeshuis in Achterveld, maar zodra het even kon vertrok hij naar zijn opa en oma: die woonden drie kilometer verderop in een boerderij met veel land. “Ik speelde vaak ‘militairtje’ met vriendjes in het bos, en zodra ik oud genoeg was stookte ik natuurlijk graag fikkies.”

Wat dat betreft is er als volwassen man weinig veranderd: iedere zomer zet hij zijn caravan op het stukje land van opa en oma – waar inmiddels zijn eigen vader woont – en nog steeds stookt hij fikkies. Voor de lol, maar ook om op te koken. Zo maakte hij van een oude melkbus een buitenfornuis. “Daar stond ik dan ‘s ochtends voor de caravan eieren op te bakken.” Maar van Wieringen wilde méér dan alleen met een pan op vuur koken: pizza’s bakken, worsten braden, ovenschotels maken. Hij ging op zoek naar ‘een ding’ dat dit allemaal kon, en vond niks. Dus ontwierp hij er zelf een.

Alle onderdelenBeeld fikki.nl

Een jaar lang zat hij, ‘s avonds op de bank, en in het weekend voor zijn caravan, te tekenen. Dat zit hem in de vingers, want in zijn dagelijks leven is hij fulltime in dienst als technisch tekenaar van luchtbehandelingskasten: grote apparaten die de kwaliteit van lucht in bijvoorbeeld zwembaden of kantoren verbeteren. Begin vorig jaar was het ontwerp van zijn buitenoven af. “Ik had vijftig losse tekeningetjes in mijn laptop staan, die als een gigantische 3D puzzel in elkaar zouden moeten vallen.” Als materiaal voor zijn buitenoven koos hij cortensstaal: een staal dat van nature roest en zo zijn eigen beschermlaag maakt. Hij bestelde vijfenzestig op maat gezaagde plaatjes en minstens zoveel moertjes en boutjes, en zette zijn eerste prototype in elkaar. Het ontwerp klopte perfect. “Ik hoefde maar één gleufje een paar millimeter aan te passen.”

Appeltaart

Om de oven te testen kookte hij een tijd lang alles wat hij kon verzinnen, gewoon in de tuin van zijn rijtjeshuis. De grootste verrassing was dat je er ook heerlijke appeltaart in kunt bakken. “Niks mooiers dan met mijn dochtertje appels schillen en deeg kneden in de tuin, en hem dan meteen in de oven te zetten.” In die tijd stond de buitenoven een paar keer per dag aan, waarbij één keer de hele schuur afbrandde omdat van Wieringen de as te snel in de kliko had gegooid. “Die moet je toch wel 24 uur laten afkoelen”, leerde hij.

Beeld fikki.nl

Hij was zo blij met zijn buitenoven, dat hij hem graag ook voor anderen wilde maken. Vorig jaar zomer maakte hij een website, verzon de naam Fikki en bouwde extra ovens om te verkopen. Op het land bij de boerderij van zijn vader mocht hij de werkplaats – die hij tot dan met zijn broer had gedeeld om aan oldtimers te sleutelen – gebruiken om zijn buitenovens in elkaar zetten. Het liefst bezorgt hij de buitenovens zelf met een kleine bestelbus: “Ik ben al van Zeeland tot Noord-Groningen geweest, en in heel verschillende tuinen. Ik vind het mooi om zelf aan mensen uit te leggen hoe mijn buitenoven werkt, en vooral om te zien waar Fikki allemaal terechtkomt.”

Meer informatie: fikki.nl 

In de rubriek Zelfgemaakt vertellen mensen hoe ze van hun ambacht hun beroep gemaakt hebben.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden