Duurzame 100

De elektrische deelauto's van deze duurzame Haagse buurtclub rijden op de zon

Beeld Idris van Heffen

Buren mogen hem dan de 'drijvende kracht' achter 'De Groene Regentes' noemen, maar Wim Schutten (1958) protesteert. Inmiddels dragen al vierentwintig vrijwilligers het succes van de duurzame buurtclub.

Schutten beschrijft zichzelf als het type dat in de jaren tachtig met lang haar, baard en pijp in zijn eigen moestuin zijn aardappelen en groente kweekte. Maar toen twee buurtgenoten in 2012 met het plan kwamen om het Haagse Regentesse- en Valkenboschkwartier te vergroenen, was Schutten al jaren account-manager bij KPN. Met zijn leasebak bezocht hij grote zakelijke klanten.

Hoe zijn jullie begonnen?

"We zijn een wijk van rond 1900, met behoorlijke oude huizen. We organiseerden een wijkbijeenkomst om te inventariseren hoe we onze wijk zouden kunnen verduurzamen. Er ging een mail rond, we deden folders in de bussen en maakten een oproep in de wijkkrant en op Facebook."

En hoeveel mensen kwamen?

"Ongeveer vijftig. Daar waren we best tevreden mee. Uit die avond rolde het plan voor een collectief zonnedak op de sporthal in onze wijk. Dat is in 2015 gerealiseerd, met 240 panelen. Inmiddels hebben we vier nieuwe werkgroepen: een voor een tweede zonnedak, een voor vergroening van de wijk met beplanting, een voor elektrische deelauto's en een voor duurzame maatregelen aan onze eigen woningen in de wijk, zoals isolatie en zonnepanelen."

Was het makkelijk om dat zonnedak te regelen?

"Nee! We hebben veel tijd moeten steken in de discussie met de dakeigenaar: de gemeente. Dat is een veelkoppig monster. Aan de ene kant stimuleren ze verduurzaming, aan de andere kant zijn ze gewoon een bedrijf dat een dak heeft en daar geen vreemde figuren op wil. Uiteindelijk zijn we bij de wethouder terechtgekomen. Die zei: we doen de helft. Ik raad iedereen aan om op tijd met de dakeigenaar in gesprek te gaan. Wij deden dat pas toen we al veel tijd in het ontwerp hadden gestoken. Dan is het extra frustrerend als het niet doorgaat. Ons tweede zonnedak, op een wijktheater, is net af. Dat ging een stuk sneller, omdat het gesprek met de gemeente makkelijker was."

Wat is uw rol?

"Ik ben het technisch geweten: ik heb hts gestudeerd. Ik draag aan alle werkgroepen bij, behalve die voor vergroening. Ik heb geen groene vingers. Eerst deed ik alles in de weekenden en avonden. Twee jaar geleden ben ik bij KPN vertrokken. Toen heb ik opleidingen gevolgd en nu ben ik zzp'er in het werkveld waarin ik al vrijwilligerswerk deed. Ik adviseer verenigingen van eigenaren over zonnepanelen, ik geef verduurzamingsadviezen en ik neem energielabels op bij sociale huurwoningen."

En daarnaast nog uw vrijwilligerswerk in de wijk.

"Dat doe ik een paar dagen per week. Ik ben nu trekker van de werkgroep met elektrische deelauto's. We hebben drie auto's die we opladen met de energie van onze eigen zonnedaken. We verminderen zo de parkeerdruk in de wijk. We hebben zes parkeerplaatsen gekregen van de gemeente. Vier met laadpalen: voor onze deelauto's, en voor algemeen gebruik. En twee parkeerplaatsen heffen we op, om er iets leuks mee te doen. Het wordt een buurttafel, waar iedereen gebruik van kan maken om buiten te eten. Zo wordt de buurt ook gezelliger."

Lees ook:

Zo kwam de Duurzame 100 tot stand

Hoe breng je alle mooie duurzame initiatieven in Nederland terug naar een top 100? 

De groene denkers en doeners van 2018; de eerste 25 namen zijn bekend

Van de tiende Duurzame 100, Trouw's lijst met groene doeners en denkers, zijn de eerste 25 namen bekend: de nummers 100 tot en met 76. Bekijk het eerste deel van de lijst op trouw.nl/duurzame100.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden