Scilla in de sneeuw Beeld Koos Dijksterhuis
Scilla in de sneeuwBeeld Koos Dijksterhuis

NatuurdagboekKoos Dijksterhuis

De dwerghyacint wordt ook wel sneeuwroem genoemd, en die naam deed hij eer aan

Woensdagochtend keek ik uit mijn slaapkamerraam en zag ik de tuin onder een pak sneeuw liggen. De sneeuw smolt langzaam weg en naarmate de witte deken slonk, kwamen de dichtgevouwen, gele bloempjes van speenkruid, de nog beknopte stengels van pinksterbloem en de blauwe sterretjes van dwerghyacint aan het licht.

Dwerghyacint, ook wel sterhyacint of voorjaarshyacint of scilla doet zijn vijfde naam eer aan: sneeuwroem. Toen ik een kleuter was, waren geel en blauw mijn lievelingskleuren. De oorzaak daarvan was mijn beer. Die was namelijk geel en droeg een blauw broekje en een blauw truitje. Mijn voorkeur voor geel sleet gedurende mijn leven, maar blauw bleef favoriet. Misschien vanwege de blues.

Als kind vond ik de diepblauwe scilla’s al prachtig en nog steeds is zulks het geval. In onze tuinwinkels zijn gekweekte rassen te koop, wier wilde oorsprong vaak in Zuidoost-Europa ligt. Als bol­gewas annex stinzenplant die verwildert, hebben ze zich op veel plaatsen jarenlang uitgebreid tot blauwe bloemtapijten.

In West-Europa komt ook een wilde sneeuwroem voor: de voorjaarshyacint Scilla verna. Die groeit aan de kusten van Portugal tot Noorwegen, via Groot-Brittannië en Ierland. In de Benelux ontbreekt hij, maar in het Noord-Ierse graafschap Down won de plant in 2002 zowaar de verkiezing van Provinciale Plant. Wat zou een plant zich nog meer wensen?

In Portugal bloeit de Scilla verna vroeger in het jaar dan in Noorwegen, waar de plant desondanks meer kans heeft op sneeuwroem. De plantjes zijn niet zeldzaam, maar ze vallen niet op in het lange gras waarin ze staan. Ik vond deze wilde hyacint ooit eind juni in bloei, op het Schotse eiland Fair Isle. Daar stormt en regent het meestal, maar toen ik er was, scheen de zon. Van sneeuw was geen vlokje te bespeuren.

Nu stonden de scilla’s op mijn grasveldje midden in de sneeuw.

Drie keer per week schrijft bioloog Koos Dijksterhuis over iets wat groeit of bloeit.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden