CommentaarDuurzame 100

De duurzame 100 toont de kracht van het burgerinitiatief

null Beeld
Beeld
Redactie Trouw

Tien jaar lang was de Duurzame 100 van Trouw een ranglijst van de groenste denkers en doeners in Nederland. Tien jaar gezaghebbenden en hooggeplaatsten, maar wat gebeurt er nu elders in de samenleving? Met die vraag in het achterhoofd richtte de jury dit keer het vizier op burgerinitiatieven en presenteerde donderdag een nieuwe staalkaart van duurzaam Nederland. Een lijst van soms zeer uiteenlopende projecten, die alle een ding gemeen hebben. Ze inspireren, enthousiasmeren en kunnen ook verbinden. Die boodschap is welkom, juist in tijden van scepsis en cynisme over onder meer de haalbaarheid van het klimaatbeleid.

Sommige projecten zijn zeer doeltreffend, dankzij hun eenvoud. Zoals het Amsterdamse Wormenhotel (nummer drie op de lijst), waarin burgers hun gft-afval samen composteren. Afval wordt zo opeens grondstof, een eenvoudige stap richting de circulaire economie die elke straat en elke flat in het land nu gemakkelijk en relatief goedkoop kan maken. Of neem Struikroven, een even charmant als spannend burgerinitiatief, waarbij bomen en struiken die de vooruitgang in de weg staan worden gered. Terecht een plek op de lijst: Struikroven staat op nummer twaalf.

Mensen die hun nek uitsteken om de wereld groener te krijgen

Een stuk ingewikkelder, maar daarom niet minder inspirerend, zijn de burgerinitiatieven die wijken, dorpen of zelfs steden fossielvrij of energieneutraal willen maken. Sommige van die initiatieven bestaan al tientallen jaren, zoals de ecowijk Eva Lanxmeer in Culemborg, een internationale parel van burgerinitiatief, goed voor een 24ste plaats in de Duurzame 100 van 2019.

Er zijn ook burgers die nog een stap verder gaan. Die problemen benoemen, in kaart brengen en er een oplossing voor aandragen. Die de nek uitsteken, in volle overtuiging het gevecht aangaan om de wereld groener te krijgen.

Dirk Groot, alias de Zwerfinator, is zo iemand. Met zijn smartphone in de ene hand en een afvalgrijper in de andere, brengt hij als een soort afvalantropoloog zwerfafval in kaart. Zijn gestructureerde aanpak maakt Groot tot een persoon naar wie geluisterd wordt. Hij zit aan tafel bij McDonald’s om deze gigavervuiler de goede kant te duwen. Hij was de motor achter de productaanpassing van Anta Flu – de hoestpastilles krijgen een papieren verpakking in plaats van de nu nog overal opduikende plastic wikkeltjes. En als het kabinet er eindelijk in slaagt statiegeld in te voeren op alle plastic flesjes en blikjes, dan is het Groot die daaraan fors heeft bijgedragen. Hij is terecht op de eerste plaats in de Duurzame 100 2019 geëindigd: hij staat symbool voor de grote kracht die burgerinitiatieven kunnen hebben.

Het commentaar is de mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden