NatuurdagboekKoos Dijksterhuis

De corona-epidemie kan de redding of een ramp voor het schubdier worden

Het coronavirus komt uit China. Chinese keukens en markten voldoen niet altijd aan de hoogste hygiënische normen, de mensen leven er op elkaars lip, de kwispedoor wordt er op prijs gesteld. En men eet er zowat alle dieren, ­uitgezonderd de reuzepanda.

Drie jaar heb ik in Azië gewoond en gereisd. Van Pakistan tot Maleisië kon ik, als ik genoeg kreeg van ­gesmoorde ingewanden of kleefrijst met pepers, terecht in Chinese ­restaurants. Altijd heerlijk, maar ik wilde precies weten wat men ­serveerde – al glipten er weleens dubieuze ingrediënten door.

Nachtdieren in de brandende zon

In Zuidoost-Azië eten de mensen een even gevarieerd menu aan wilde dieren als in China. In Laos en ­Vietnam zag ik nauwelijks vogels of andere wilde dieren. Alles ging er in de pan. Op Indonesische markten zag ik vliegende honden en andere grote vleermuizen in trossen aan de kramen hangen; levend en onwel. De nachtdieren hingen in de ­brandende tropenzon.

Vleermuizen kregen de schuld van corona, maar in wetenschapsblad ‘Nature’ verscheen een artikel waaruit blijkt dat waarschijnlijk schubdieren de bron waren. Ik ­hoorde dat via dichter en schubdier-ambassadeur Anne Broeksma.

Schubdieren zijn een familie van aandoenlijke wezens met de ­dubieuze eer de meest gestroopte dieren ter wereld te zijn. Van Zuid-Afrika tot Oost-Azië worden ze ­bejaagd. Ik zag eens een levende op een markt in Laos. Hun vlees wordt gegeten, hun schubben worden vermalen tot ‘traditioneel medicijn’. Daarmee wordt meestal iets bedoeld wat mannen een erectie geeft. Kennelijk lijden Aziatische mannen aan erectieproblemen.

Ziekmakend medicijn

Dat schubdieren corona kunnen overbrengen, kan hun redding zijn, want wat heb je aan een traditioneel medicijn dat je ziek maakt? Het kan ook averechts werken en een uitroeiing in gang zetten. Vanwege het misverstand dat corona van vleermuizen kwam, zijn in Nederland al vleermuiskasten vernield en met gif bespoten. Mensen bestrijden liever zondebokken dan problemen.

Iedere dag verbaast bioloog Koos Dijksterhuis zich over iets wat groeit of bloeit.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden