De wondere vogelwereld vanO.C. Hooymeijer

De beelden van dat blinde Lullebekkie op de vinger van Eva Jinek zijn inmiddels legendarisch

Lullebekkies. Beeld O.C. Hooymeijer
Lullebekkies.Beeld O.C. Hooymeijer

Suid-Afrikaner Lullebekkie L 16 cm Tattathetius africaneus.

Onno Hooymeijer

Een van oorsprong echte zaad, fruit, knoppen en noten etende zanger uit het zuidelijke deel van het Afrikaanse continent. Habitat de warme, grassige steppenhooglanden met verspreide boomgroepen en cactussen van Zuid-Afrika, Zimbabwe, Botswana en Namibië.

Als sier- en kooivogel de laatste decennia onder de liefhebbers en amateurkwekers van exotische vogels zeer populair. Door slecht verzorgde kooiafsluiting ontsnapte of door jaloerse echtgenotes vrijgelaten vogels hebben zich definitief in grote delen van Europa gevestigd. Door kruisingen met Surinaamse Maïsvogel (Charibbeas suri suri) en Napolitaan (Voce napholieatheamus) is het zangvermogen van het Lullebekkie uitgegroeid tot een van het mooiste en meest gevarieerde onder de niet-bestaande Europese vogels.

Ornithologen en fanatieke vogelspotters zijn echter in twee kampen verdeeld. Enerzijds de groep die de vogel als invasieve exoot beschouwt, anderzijds een groeiende groep die het Suid-Afrikaner Lullebekkie als een enorme verrijking van de inheemse fauna ziet. Verenkleed kan verschillende accenten hebben, doch basis altijd met donkerblauwe naar purper gaande rug, helderwitte borst en dieprode volronde kop met spits zwart snaveltje. Kleine, diep in kop liggende tot spleetjes toegeknepen ogen.

Zangkwaliteit

Nestelt graag in door andere vogels uitgehakte holtes in cactussen, maar door de afwezigheid van deze stekelige planten in het overgrote deel van Europa, worden meestal oude spechtennesten of zelfs stadse nestkasten in gebruik genomen. De vier tot zeven lichtroze eieren worden door het vrouwtje uitgebroed, waarbij opvalt dat zij tijdens het broeden zachtjes haar zangkwaliteit lijkt te oefenen. Om rivalen en eventuele predatoren af te leiden, zingt het mannetje op luide toon van een hoge post in de directe omgeving van het nest. Deze zang bestaat uit een zeer gevarieerde reeks van onnavolgbare, van hoog naar laag gaande fluittonen en trillers, afgewisseld met heldere ‘CHiakewek – chikewekwek, TRRrrrrrriiiek, ueeeè ueeeè, ooopee, TEEEja-TEEEjajaja’-klanken, die, onderbroken door korte foerageerpauzes, zo goed als dag en nacht doorgaat.

In gevangenschap kan deze zangkwaliteit nog aanzienlijk verbeteren, met name als de oogjes uitgebrand worden. Protesten tegen dit nogal wrede ingrijpen leidde tot een ‘televisieoptreden’ in de populaire talkshow van Eva Jinek, waarbij een, vanaf de wijsvinger van de gastvrouw schitterend zingend, blind Lullebekkie ruim vijf minuten dure zendtijd in beslag nam en zelfs de meest spraakzame tafelgasten Paul de Leeuw, Peter R. de Vries en Jandino Asporaat de mond wist te snoeren. De beelden van de blinde, op de vinger van een tot tranen geroerde Eva Jinek zittende vogel, zijn inmiddels legendarisch.

Volksvogelwijsheid: Herkomst Zuid-Afrika. “Daardie mens sing soos een Lullebakkie.” Betekenis: Die persoon is een nogal druk pratend mens. (Meest toegepast op vrouwen.)

null Beeld O.C Hooymeijer
Beeld O.C Hooymeijer

Iedere week beschrijft O.C. Hooymeijer een vogel die aan zijn brein is ontsproten. Eerdere afleveringen in de serie ‘De Wondere vogelwereld van O.C. Hooymeijer’ leest u hier.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden