boom van het jaar

De bedreigde troeteleik van Ulvenhout is boom van het jaar

De zomereik (Quercus robur) in de middenberm van de A58 in Ulvenhout. Beeld Mark Kohn

Een Brabantse eik wint de landelijke boom-van-het-jaar-verkiezing, maar hoe lang staat hij er nog?

Dat de troeteleik van Ulvenhout de eerste Nederlandse boom van het jaar is geworden, is deels vanwege zijn schoonheid. Duizenden automobilisten genieten dagelijks van zijn aanblik, terwijl ze voorbijrazen. Vakantiegangers juichen als ze deze iconische eik passeren richting de grens. Maar er speelt meer. “Wij duiden de winst ook als protest, een oproep om van hem af te blijven”, zegt Maaike Brasz van SBNL Natuurfonds, dat de wedstrijd organiseerde. De 180 jaar oude troeteleik dreigt te verdwijnen.

De eigenaar, Rijkswaterstaat, lijkt vastberaden de boom die sinds 1986 tussen de rijbanen van de A58 bij Ulvenhout ingeklemd staat, neer te halen. De reden: wegverbreding. Dat 2834 mensen hun stem uitbrachten op de boom, komt voort uit ongenoegen over dit plan, denkt Brasz. “Er is in de verkiezing een sterke lobby losgebarsten. Mensen willen de boom behouden.”  

De eik verplaatsen gaat niet, zeggen boomexperts. De boom bij de wegverbreding tóch behouden, met technische kunstgrepen, kost 3,5 miljoen euro extra. Dat geld is er niet, zegt Rijkswaterstaat, dus de boom moet om. Van het gekapte hout kun je een ‘fysieke herinnering’ maken, opperde een woordvoerder in BN de Stem.

Een lastige winnaar

Dat zou tegen het zere been van de stemmers zijn. Zij zien de oude eik als symbool van verzet en hoop. Juist omdat hij in het midden van de autoweg staat, waar hij uitlaatgassen uit de lucht filtert. De troeteleik dingt nu ook mee naar de titel Europese boom van het jaar.

“Een lastige winnaar is de eik wel”, zegt Brasz. Als een andere boom had gewonnen, was het een en al feest. Nu zorgt de ‘motie van treurnis’ die de stemmers hebben uitgebracht ook voor spanningen. SBNL Natuurfonds wil de bijbehorende geldprijs van 2500 euro niet uitreiken aan Rijkswaterstaat als die het gebruikt om de boom in stukjes te hakken. “Zolang dat het plan is, reiken we de prijs alleen symbolisch uit.” 

De bedreigde boom had stevige concurrentie van elf andere kandidaten, uit elke provincie één. De ‘Troostboom van Terworm’ in Heerlen werd namens Limburg tweede met 1858 stemmen. Het brons is voor een monumentale kastanje bij Amerongen, Utrecht.

Lees ook:

De bedreigde Troeteleik heeft gewonnen. Wilt u de Kozakkenlinde of de zelfgeplante eik van Dirk Bos of al die andere kanshebbers nog eens bekijken? U vindt ze hier.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden