column

Dankzij familie weet ik nu dat ik opmijn dak flink wat stroom misloop

Rond het middaguur op 24 december: de zon staat zo laag dat mijn panelen elkaar in de weg zitten. Plat leggen is de enige optie, maar levert dat echt meer kWh's op? Beeld Vincent Dekker

We hebben een ongekend zonnig jaar achter de rug en dus hadden mijn zonnepanelen een record aan stroom moeten leveren. Overal elders in Nederland is dat waarschijnlijk ook gebeurd, maar niet op mijn platte dak. Ik blijk meer last van schaduw te hebben dan ik dacht.

Vrijwel precies halverwege het jaar wist ik al dat ik in het voorjaar flink wat kiloWatturen had gemist door het fase-probleem. Door alle panelen die er de afgelopen jaren bij buren bij waren gekomen, werd het net bij ons in de straat bij heel zonnig weer overbelast en stopte mijn omvormer ermee. Nadat mijn aansluiting was overgezet op een andere fase, was alles weer tiptop en groeide mijn opbrengst toch nog richting een record. Met 2557 kWh over heel 2018 kwam ik daarvoor echter net 13 kWh tekort.

Nog als nieuw

Toch ben ik niet onverdeeld blij. Dankzij systemen die in april en augustus bij familie op het dak werden geplaatst, kan ik nu de prestaties van mijn systeem elke dag vergelijken met die twee andere. En dat leverde een verrassende ontdekking op.

Het ene systeem is 3000 WP groot  en ligt op een schuin dak gericht op het westen. Het presteert net iets beter dan mijn systeem van 2760 WP pal zuid gericht op mijn platte dak. Het andere systeem, van een zwager en schoonzuster van me,  is 2320 WP groot en ligt op een schuin dak gericht op het zuiden. In de namiddag heeft het  een beetje last van schaduw van een boom. Dit systeem leverde vanaf augustus gemiddeld zo'n 18 procent minder stroom dan mijn panelenset. Dat is keurig volgens verwachting, afgaande op het aantal WP en de schaduw. Het gaf mij bovendien de overtuiging dat mijn panelen nog geen last hebben van veroudering en degradatie. Ze presteren na ruim zeven  jaar nog als nieuw!

Maar rond 1 oktober begon ik me zorgen te maken. Mijn panelen begonnen af en toe minder stroom te leveren dan die van mijn zwager. Hij woont in het Gooi en ik in Bergen en dus zou het wel aan minder zon bij mij liggen, meende ik. Maar het verschil werd steeds duidelijker en ik ging de weerberichten wat gedetailleerder bekijken. Ook op dagen dat we beiden een strak blauwe lucht hadden, kreeg ik minder stroom van mijn dak. 

Nou wist ik al jaren dat in het najaar in de ochtenduren een enorme eik van de buren voor schaduw op mijn panelen zorgde. Maar dat scheelt me maar weinig stroom, wist ik ook, en kon het verschil met mijn zwager zeker niet verklaren. Dus toch veroudering? Dat zou toch jammer zijn. Maar als ik de opbrengst van november vergeleek met die van eerdere novembermaanden, was er bij mij nu eigenlijk niets geks aan de hand. Ik kreeg weinig stroom van mijn dak, zo'n 38 kWh, en dat was in november altijd al zo. Alleen de allereerste novembermaand, van 2011, was het anderhalf keer zo veel geweest. 

Eigen schuld

Voor de zekerheid klom ik het dak op om te kijken of er toch niet iets aan de panelen mankeerde, en toen zag ik wat ik al zes jaar geleden had moeten zien: de panelen staan in elkaars schaduw. Van half maart tot half september is er niks aan de hand, maar als de zon lager aan de hemel komt te staan, gaat het mis. En hoe lager de zon staat, hoe meer het mis gaat. Dat komt omdat ik de panelen op mijn platte dak schuin heb gezet om ze zo goed mogelijk op de zon te richten. Dus heb je achter de panelen wat schaduw, en hoe lager de zon, hoe langer de schaduw. Ik heb  vier rijen en alleen de voorste rij is schaduwvrij. Rond 21 december, de kortste dag, valt zelfs rond het middaguur, als de zon het hoogste punt van de dag bereikt, ongeveer een derde van de panelen van de rijen 2, 3 en 4 in de schaduw.

Dat is voor een deel mijn eigen schuld, bedenk ik me. Een jaar na aanschaf van de panelen heb ik ze iets naar achteren gezet omdat anders de voorste rij in de schaduw van een hogere dakrand stond. Dit leverde me 250 tot 300 kWh per jaar extra op, dus dat was een prima zet. Maar ik had niet in de gaten dat de panelen nu te dicht achter elkaar kwamen te staan en in de winter minder gingen leveren. 

Als ik de opbrengst van mijn zwager vanaf half september bekijk en ik tel daar 18 procent bij op, dan zou dit schaduweffect me 150 tot 200 kWh per jaar kunnen schelen. Dat is jammer, maar er is weinig aan te doen. Mijn dak is niet groter dan het is; ik kan de rijen niet verder uit elkaar zetten. Het enige dat ik zou kunnen doen is de panelen zo goed als plat op het dak leggen. Maar dan presteren ze weer minder omdat ze niet optimaal op de zon gericht staan, al weet ik niet hoeveel dat dan scheelt.

Tevreden zonaanbidder

Aan het opbrengstlijstje van mijn panelen is het schaduweffect goed te zien. De maanden oktober tot en met februari van mijn eerste winter, voordat ik de panelen verzette, waren de beste oktober- tot en met februarimaanden tot nu toe. Op februari en oktober van dit jaar na... en dat toont maar weer hoe veel zon we dit jaar in ieder geval in die maanden hebben gehad. Het tweede halfjaar van 2018 was bovendien het beste tweede halfjaar uit mijn zonnestroom-historie, dus ja, ook ik heb geprofiteerd van het uitzonderlijk zonnige jaar. En al met al presteren mijn panelen elk jaar opnieuw zo'n 10 tot 15 procent beter dan was voorspeld toen ik ze kocht. Ik blijf een zeer tevreden zonaanbidder...

In zijn weblog ‘Vincent wil zon’ belicht Vincent Dekker innovaties en ontwikkelingen op het gebied van groene energie, dichtbij en ver van huis. Lees meer afleveringen op trouw.nl/vincentwilzon.

Lees ook:

Zonnepanelen verschoven: een extra kiloWattuur

Mijn zonnepanelen staan, als het goed is, nu [september 2012] dan toch optimaal op mijn dak. Ik heb de zaak herschikt zodat er minder schaduw op vooral de voorste rij valt. Dat levert me op zonnige dagen tussen half augustus en half april een mooie kiloWattuur extra op.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden