Dieren tellen

Dankzij een drone is er goed nieuws over de zeeschildpad

Duizenden zeeschildpadden bij het Great Barrier Reef in Australië. Beeld AFP
Duizenden zeeschildpadden bij het Great Barrier Reef in Australië.Beeld AFP

Hoe tel je zeeschildpadden? Een of twee, dat lukt iedereen nog wel. Maar tien of twintig wordt wat lastiger, zeker als ze door elkaar zwemmen in zee. Als het er vele duizenden zijn, wat dan?

Tot voor kort hanteerden Australische wetenschappers daartoe de witkwast. Bijvoorbeeld om de omvang te bepalen van wat wel ’s werelds grootste kolonie van de ernstig bedreigde groene zeeschildpadden wordt genoemd. Die kolonie huist op Raine Island, aan de noordkant van het Great Barrier Reef. De onderzoekers struinden daartoe tot voor kort ’s nachts het strand af en gaven iedere schildpad die ze tegenkwamen een dikke witte (afspoelbare) verfstreep op de rug. In één nacht zijn zo maar liefst 23.000 schildpadden geteld en gemerkt; allemaal vrouwtjes die hun eieren in het zand leggen.

Drones to the rescue

Daags daarop, toen de telling vanaf een bootje werd voortgezet, bleek alle moeite tevergeefs. “De zee was te ruw en het was lastig om beschilderde en onbeschilderde dieren uit elkaar te houden”, zegt onderzoeker Andrew Dunstan.

De oplossing kwam uit de lucht, in de vorm van een drone. Het resultaat van een uurtje dronevliegen over de azuurblauwe zee voor Raine Island is overdonderend: maar liefst 64.000 vrouwelijke schildpadden blijken daar hun eieren op het strand te willen leggen. Dat is bijna twee keer zoveel als gedacht.

De groene schildpad staat overigens ook bekend als de soepschildpad. En zoveel soepschildpadden op één plek, dat is natuurlijk een risico. Anderzijds: drones kennen tegenwoordig tal van toepassingen. Natuurbeschermers in Afrika zetten ze bijvoorbeeld in tegen stropers. Misschien is dat ook een goed idee voor Australië?

Lees ook:

Het Great Barrier Reef wordt waarschijnlijk nooit meer de oude, zeggen wetenschappers

De kans is klein dat het Australische rif er ooit weer helemaal bovenop komt. Dat schrijven Australische onderzoekers in het wetenschappelijke tijdschrift Nature.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden