NieuwsStikstofvonnis

D66: Stel woningbouw vrij van stikstofregels

Fractievoorzitter Rob Jetten van D66 Beeld ANP
Fractievoorzitter Rob Jetten van D66Beeld ANP

De bouw van nieuwe woningen moet worden vrijgesteld van stikstofregels, vindt D66. Het terugdringen van de stikstofuitstoot moet volgens de regeringspartij vooral worden opgebracht door de landbouw en het verkeer.

Redactie

Veel bouwprojecten liggen stil sinds de rechter eerder dit jaar het Nederlandse beleid afkeurde om stikstofuitstoot te compenseren. En de woningnood is al zo groot, memoreert Rob Jetten, de leider van D66 in de Tweede Kamer, in de talkshow ‘WNL op zondag’. “Er zijn rigoureuze maatregelen nodig.”

Jetten wil een voorbeeld nemen aan andere Europese landen, die de woningbouw ook zouden sparen. Hij vindt dat de bouw van een woning wel heel zwaar meetelt in het stikstofbeleid, terwijl een huis dat er eenmaal staat, nog maar weinig uitstoot. “Als je dat nou uitzondert, dan kun je in al die steden de komende tijd die hoognodige woningen bouwen.”

De D66-fractievoorzitter gaat het voorstel bespreken met coalitiepartners VVD, CDA en ChristenUnie. De coalitie wacht ook nog op de commissie die een oplossing voor het stikstofprobleem zoekt en later deze maand verslag uitbrengt.

Lees ook:
Het stikstofvonnis blijkt duizenden bouwprojecten te raken

Nederland moet de natuur beter beschermen tegen stikstof. Dat oordeel van de Raad van State blijkt duizenden bouwplannen te raken.

Nieuwbouw stokt door stikstofuitspraak: ‘Als dit doorgaat, ligt Nederland straks plat’

De recente stikstofuitspraak raakt de woningbouw hard. Projecten liggen stil of zijn geschrapt. Het ministerie van landbouw, natuur en voedselkwaliteit zet alle zeilen bij. Branchevereniging Bouwend Nederland merkt onder haar leden grote onrust. En Neprom, de vereniging voor projectontwikkelaars, pleit voor spoedwetgeving.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden