D100 #33: Haar missie: milieubeleid samen met burgers vormgeven

null Beeld TR Beeld
Beeld TR Beeld

Nieuw in de Duurzame 100, Lot van Hooijdonk, GroenLinks-wethouder van verkeer en mobiliteit in Utrecht. Ze werd vorig jaar genomineerd door het blad Binnenlands Bestuur als Beste lokale bestuurder. Ze is de jury opgevallen doordat ze groene idealen weet om te zetten in concrete acties, aldus het juryrapport.

Joop Bouma

Van Hooijdonk wil de inwoners betrekken bij haar beleid en dat lukt haar. "Ik vind het een belangrijk onderdeel van mijn functie om de stad te ontwikkelen mét inwoners. Daarom ben ik er trots op dat het ons is gelukt met willekeurig gekozen burgers het milieu- en energiebeleid van Utrecht te ontwikkelen."

Tegen de stroom in
Ze was deelnemer aan onderhandelingen voor het nationale Energieakkoord en is lid van de commissie milieu, energie en mobiliteit van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. In haar werk stuurt Van Hooijdonk op een gezondere en toekomstbestendige leefomgeving. "Hiervoor moet ik soms tegen de stroom in. Zoals bij de eerste Nederlandse milieuzone voor personen- en bestelauto's en zoals we nu bezig zijn met het creëren van stadsboulevards waar de leefkwaliteit rond deze drukke straten weer voorop komt te staan in plaats van het belang van doorgaand autoverkeer. Enerzijds verleid ik hiermee het doorgaand verkeer om op de ring te blijven, anderzijds wil ik inwoners verleiden tot alternatieven. Daarom staan fietser en voetganger op één in onze binnenstad."

De Duurzame 100 2016: vandaag de nummers 50 tot 26.

null Beeld Trouw
Beeld Trouw

Van Hooijdonk is er trots op dat Utrecht van de vier grote gemeenten de meeste zonnepanelen op daken heeft, dat haar stad koploper is op het gebied van elektrisch rijden en dat de Domstad de grootste en schoonste bussenvloot heeft. En zo kan ze nog wel even doorgaan: "We zijn koploper bij energiebesparing in bedrijven en dit jaar genomineerd als Fietsstad door de Fietsersbond. We blijven onder de EU-normen op luchtkwaliteit."

En nu ook nog in de Duurzame 100, het kan niet op.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden