Herfst­aster Beeld Fleur Wiersma
Herfst­asterBeeld Fleur Wiersma

Mooi

Coronabloemen

Toen fotograaf Fleur Wiersma haar fotoprojecten ­vanwege het coronavirus op de lange baan moest schuiven, richtte ze haar camera op haar eigen tuin.

Wybo Algra

Nog even terug naar warmere dagen, zo in de vroege herfst, naar de tuin van fotograaf Fleur Wiersma.

Trouw-lezers kennen haar onder meer van de foto’s die ze maakte van anti-abortusorganisatie ‘Schreeuw om Leven’, die ze een jaar lang volgde, en van portretten die ze maakte van mensen die in het hart van het ­crematorium werken, bij de oven. Maar dergelijke reportage- en portretfotografie zat er niet meer in toen het coronavirus om zich heen begon te ­grijpen. En dus richtte ze haar camera op de bloemen in haar tuin, gewoon voor de lol. Een tuin van tien bij vier meter waar ze tot dan toe best lekker in aanrommelde, niet gehinderd door al te veel kennis.

Geranium Beeld Fleur Wiersma
GeraniumBeeld Fleur Wiersma

Voor de bijschriften bij deze foto’s moet ze even te rade bij de buurvrouw die – dat komt goed uit – bloemiste is. Maar kijken naar de natuur leerde ze wel het afgelopen half jaar, en dat beviel. “Ik wist niet dat een paardenbloem zo mooi is van dichtbij.” Commerciële bedoelingen had ze er niet mee. Maar de foto’s postte ze wel op Facebook, die werden gespot door de art-director van dit magazine, en ziehier het resultaat. Haar opdrachten ­beginnen weer wat te lopen, maar met haar eigen projecten doet ze het nog rustig aan, want ze wil voorkomen dat de coronasamenleving van 2020 daar zo nadrukkelijk in aanwezig is. Natuur­fotografie dan? “Ik ga in elk geval nog even door. Zeker nu in de herfst, dat geeft weer een heel ­ander beeld.”

Paardenbloem Beeld Fleur Wiersma
PaardenbloemBeeld Fleur Wiersma

Lees ook:

Zo ziet het werk van een ovenist in een crematorium eruit

Fotografe Fleur Wiersma bracht een bijzonder beroep in beeld: ze portretteerde de mensen die werken in het hart van een crematorium: bij de oven.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden