Zwerfafval

Corona leidt tot minder animo voor Landelijke Opschoondag

Rotterdammers maken de oevers langs de Schie schoon tijdens een eerdere editie van de Landelijke Opschoondag. Beeld ANP
Rotterdammers maken de oevers langs de Schie schoon tijdens een eerdere editie van de Landelijke Opschoondag.Beeld ANP

Op één dag zijn honderden foto’s gemaakt van snoepwikkels in de natuur.

Emiel Hakkenes

Aan de Landelijke Opschoondag hebben zaterdag zo’n dertigduizend vrijwilligers meegedaan. Dat zijn er aanzienlijk minder dan in voorgaande jaren. Vanwege het coronavirus had de organisatie mensen opgeroepen om alleen, of slechts in klein gezelschap, zwerfafval te verzamelen. Frisdrankblikjes, sigarettenpeuken en mondkapjes werden dit jaar veel aangetroffen in de Nederlandse natuur.

Voorafgaand aan de Opschoondag deden twee activisten, Zwerfinator Dirk Groot en Plastic soup surfer Merijn Tinga, een oproep aan het publiek om bij het afvalrapen in het bijzonder te letten op wikkels van snoeprepen.

De Landelijke Opschoondag is een initiatief van de Stichting Nederland Schoon, die is opgericht door de verpakkende industrie met als doel “de houding en het gedrag van Nederlanders ten opzichte van zwerfafval te beïnvloeden”.

Alsof de loodgieter komt helpen dweilen

Volgens activisten als Groot en Tinga leggen de bedrijven hiermee de verantwoordelijkheid voor zwerfafval te eenzijdig bij de consument. “Als het verpakkende bedrijfsleven vrijwilligers organiseert, is het alsof de loodgieter komt helpen dweilen in plaats van het lek te zoeken”, stellen zij.

Groot en Tinga riepen afvalrapers op om zaterdag een foto te maken van iedere gevonden snoepwikkel van de merken van repenproducent Mars. Dat heeft in die ene dag 650 foto’s opgeleverd, volgens Groot. Volgens zijn schatting komen er jaarlijks een miljoen tot tien miljoen snoepwikkels in de natuur terecht. Groot en Tinga willen foto's daarvan aan Mars aanbieden en het bedrijf bewegen om over te stappen op wikkels die zijn gemaakt van papier. Met een dergelijke actie hadden zij eerder succes bij de fabrikant van de keelpastilles van Anta Flu.

Lees ook:

Nederland zit binnen, maar buiten zwerft nog evenveel troep. Margreet gaat het met haar grijpstok te lijf.

Het land is gesloten. Hoe brengen Nederlanders de lockdown door? Margreet Aartsen raapt mondkapjes van straat.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden