City farming: van benzinepomp naar boomgaard

Groente verbouwen op een verlaten parkeerplaatsBeeld Still video 'The Story of Sole Food Farms'

Stadslandbouw - groente en fruit verbouwen op braakliggend terrein of vergeten parkeerplaatsen in de stad - wordt steeds populairder. In Nederland zijn de meeste initiatieven nog groeiende, maar in andere delen van de wereld verovert city farming al een aanzienlijk marktaandeel. Zoals in Vancouver.

Daar heeft de organisatie Sole Food onlangs haar vierde stek geopend: een boomgaard met 500 fruitbomen op de plek van een oud benzinestation. Het is de grootste stadsboomgaard van Noord-Amerika. De takken dragen citroenen, dadels, peren, pruimen en bessen.

Op de drie andere akkers worden alle soorten groenten en kruiden verbouwd, zoals te zien is in onderstaande video. De organisatie wil dit jaar 60 ton vers voedsel produceren. Via lokale markten en restaurants komt dit bij de consument terecht. Productie, distributie en consumptie in een straal van enkele kilometers.

Bijdragen aan een groene economie is niet het enige doel van de city farms. De vier boerderijen genereren samen werk voor 25 mensen, waaronder (voormalige) werklozen en verslaafden. De nieuwe boomgaard bevindt zich in Downtown Eastside, één van de armste wijken in Canada. Enkele bewoners hebben dankzij Sole Food weer een 'reden om nuchter te blijven', zoals één van de werknemers het omschrijft.

Groeiende aandacht voor vers voedsel
Ook in Nederland worden stad en platteland verenigd door verschillende initiatieven. Rotterdam heeft De Dakakker op de kantoordaken van het Schieblock en stadslandbouwbedrijf Uit Je Eigen Stad in het havengebied. De verwachting is dat andere grote steden de komende jaren volgen.

"Voedsel werd lang beschouwd als een typisch plattelandsonderwerp. Steden hadden daar niet zo veel mee", vertelde Han Wiskerke, hoogleraar rurale sociologie, eerder in Trouw. "Je ziet een groeiende aandacht voor gezond, vers voedsel. Dat is niet voor niets. In de top-10 van doodsoorzaken staan een aantal ziekten die samenhangen met het soort voeding dat je eet. In plaats van ziekten te genezen is het beter om ziekten te voorkomen door gezonder te eten."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden