Vervuiling

Chipszakken, plastic en drankflesjes; gemeenten melden opvallend meer rotzooi langs rivieren

Rotterdammers maken de oevers langs de Schie schoon. Beeld ANP
Rotterdammers maken de oevers langs de Schie schoon.Beeld ANP

De coronacrisis en het fraaie voorjaarsweer – waardoor hordes recreanten eropuit trokken – hebben tot een extra afvalgolf langs rivieren geleid. Gemeenten meldden opvallend meer rotzooi op de oevers.

Dat blijkt uit diverse berichten van gemeenten die binnenkwamen bij Schone Rivieren, een organisatie die met vrijwilligers de vervuiling van de rivieren in kaart brengt. Vooral Oss, gelegen aan de Maas, trok aan de bel, zegt Marijke Boonstra, projectleider van Schone Rivieren. Hoeveel extra afval aanspoelde of bleef liggen, is onduidelijk. Maar het vuil komt bovenop de cijfers die Schone Rivieren in maart publiceerde: per 100 meter rivieroever waren toen gemiddeld 450 stuks afval gevonden. Ondefinieerbare stukjes plastic en piepschuim staan daarbij met stip bovenaan. Ook werd er veel wegwerpplastic aangetroffen, zoals: snoep- en chipsverpakkingen, wattenstaafjes, lollystokjes, en drank- en voedselomhulsels.

Schone Rivieren bepleit daarom een versnelde invoering van de nieuwe Europese richtlijn voor wegwerpplastic, die volgend jaar juli van kracht wordt. Dan komt er onder meer een verbod op plastic wegwerpproducten als: rietjes, bestek en bordjes. Maar dat is onvoldoende, vindt de organisatie. Boonstra: “Er ontbreken duidelijke doelstellingen voor het reduceren of hergebruik van andere plastics. Bovendien moet er nog een besluit worden genomen over statiegeld op blikjes, dat vanaf medio 2021 wel geldt voor plastic drankflesjes.”

Schone Rivieren, een initiatief van IVN Natuureducatie, Plastic Soup Foundation en Stichting De Noordzee, doet sinds 2017 twee keer per jaar onderzoek langs Nederlandse rivieren met behulp van honderden getrainde vrijwilligers. Dit jaar waren die actief op 171 locaties langs de Waal, Maas, IJssel en het Haringvliet. In totaal telden zij 80.000 stuks afval. Zestien plekken werden bestempeld als hotspots, waar per 100 meter rivieroever meer dan 1200 stuks lagen. Langs de Nieuwe Maas bij Krimpen aan de Lek hebben de onderzoekers van Schone Rivieren het meest moeten bukken. Daar troffen ze 3900 stuks aan.

Dat de coronacrisis de bezoedeling van het Nederlandse landschap heeft verergerd, bevestigden eerder deze week ook boswachters in een enquête. De toezichthoudende boswachters signaleerden behalve meer afval ook een toename van geluidsoverlast, kampvuurtjes en recreatie buiten de toegestane paden.

Lees ook:

Boswachters: de natuur lijdt onder het corona-effect

Meer mensen gaan sinds coronatijd de natuur in. Dat gaat gepaard met schade en overlast, zeggen boswachters.

Wegwerpplastic de horeca uit? Het Scheveningse strand geeft het goede voorbeeld

Plastic rietjes, roerstaafjes, deksels en bakjes met sauzen: vanaf volgend jaar juli zijn ze verboden. Scheveningse strandpaviljoens proberen al langer uit hoe het is, horeca zonder plastic.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden