Dier&Recht

Campagne tegen zuivel moet stoppen van rechter

null Beeld ANP
Beeld ANP

De antizuivelcampagne van Dier&Recht moet stoppen. Dat heeft de kortgedingrechter van de rechtbank in Amsterdam maandag bepaald.

ANP

De rechter oordeelde dat een van de campagnebeelden de grens van vrijheid van meningsuiting overschrijdt en schadelijk is voor de melkveehouderijsector. Dier&Recht gaat in hoger beroep, reageert directeur Frederieke Schouten.

Dier&Recht moet de campagneposters over ernstig kalverleed binnen 48 uur verwijderen uit de zeven steden waar de campagne nog loopt. Ook moet de organisatie binnen vier uur het campagnebeeld van een kalf in een kruiwagen verwijderen van de eigen website. Als dat niet gebeurt, geldt een dwangsom van 5000 euro per dag met een maximum van 50.000 euro.

In de campagne beweert Dier&Recht dat het consumeren van zuivel ernstig dierenleed veroorzaakt, omdat kalfjes direct na de geboorte worden weggehaald bij hun moeder. In het kort geding betoogden advocaten namens boerenorganisatie Agractie juist dat het scheiden van pasgeboren kalveren van hun moeder het dierenwelzijn bevordert. Het voorkomt ziektes en leidt tot minder ongelukken in de stal.

Vrijheid van meningsuiting

Dier&Recht beroept zich op de vrijheid van meningsuiting en zegt dat de campagne deel uitmaakt van een maatschappelijk debat over dierenwelzijn. “We vallen boeren niet aan”, zei directeur Frederieke Schouten van Dier&Recht.

De rechter is het niet met Schouten eens en vindt bovendien de stellingen in de campagne onvoldoende onderbouwd. “Dat sprake is van ernstig leed bij pasgeboren kalveren is niet aannemelijk”, aldus de rechter. “Het publieke debat mag uiteraard gevoerd worden, maar niet op een wijze die onrechtmatig is jegens de melkveehouders.”

Verheugd

Voorzitter Bart Kemp van boerenactiegroep Agractie Nederland reageerde na afloop van het kort geding verheugd op de uitspraak. “We zijn enorm blij dat hiermee recht wordt gedaan aan de dierenhouders op het gebied van dierenwelzijn. Deze club die antidierhouderij is, heeft de grens overschreden.”

Kemp vertelde tijdens het kort geding dat de antizuivelcampagne van Dier&Recht de boeren “diep in ons hart raakt. Dit voelt zo onrechtvaardig en druist in tegen onze praktijk, waarbij we dagelijks omgaan met dieren, alle tijd aan hun gezondheid en welzijn besteden”.

Schouten reageert teleurgesteld op het vonnis en belooft de posters van het kalf in de kruiwagen weg te halen. “We zijn zeker van plan in hoger beroep te gaan. We hebben niet voldoende hard gemaakt dat het ernstig dierenleed betreft. De rechter viel over het woord ernstig”, reageert Schouten op het vonnis.

De campagne ‘Stoppen met zuivel’ zou eind deze week aflopen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden