Onderzoek

Bruinvissen spoelen in Nederland het vaakst aan

Een aangespoelde bruinvis.  Beeld ANP
Een aangespoelde bruinvis.Beeld ANP

De meeste gestrande bruinvissen aan Noordzeekusten in Europa worden aangetroffen in Nederland, concludeert de Universiteit Utrecht in een internationaal onderzoek.

Volgens de onderzoekers zijn sinds 1990 meer dan 16.000 van deze dode walvissen op Europese Noordzeekusten gevonden. De wetenschappers ontdekten ook dat sinds 2005 een opmerkelijk sterkere stijging van strandingen in vooral de zuidelijke Noordzee plaatsvond, terwijl de strandingsaantallen in de noordelijkere delen van de Noordzee nauwelijks veranderden.

Waarom er relatief veel bruinvissen aan de kust in Nederland aanspoelen is onbekend. "Er bestaat onzekerheid over de mogelijke effecten van de bouw van offshore windparken op zeezoogdieren en hun leefgebied. Om de negatieve effecten van activiteiten op zee in relatie tot bruinvissen in te kunnen schatten, moeten we een goed beeld hebben van onder andere hun verspreiding, populatie demografie en sterfte", aldus bioloog Lonneke IJsseldijk van de Universiteit Utrecht.

Bruinvissen zijn een van de kleinere walvissoorten. Ook zijn deze vissen schuw. Ze leven meestal alleen of in kleine groepen en brengen weinig tijd aan het wateroppervlakte door.

Lees ook: 

Bruinvis weet Noordzee weer te vinden

De bruinvis is terug van weggeweest. In het Nederlandse deel van de Noordzee zwemmen er 85.000 rond, blijkt uit onderzoek van kenniscentrum Imares Wageningen UR.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden