Broeikasgas bestrijden met Afrikaanse stoofjes

Een vrouw met haar cookstove, een schoon en efficiënt kooktoestel dat tot 65 minder hout verstookt. Beeld HIER Klimaatbureau
Een vrouw met haar cookstove, een schoon en efficiënt kooktoestel dat tot 65 minder hout verstookt.Beeld HIER Klimaatbureau

Nederlanders zijn niet echt bezig met het compenseren van hun CO2-uitstoot. Maar dat kan veranderen, denkt een klimaatorganisatie. Uit een steekproef onder 4000 mensen blijkt dat acht van de tien nog nooit de eigen broeikasgasbel heeft gecompenseerd. Meer dan de helft van de ondervraagden weet niet wat CO2-compensatie is of weet niet hóe je de uitstoot kunt compenseren.

De peiling is uitgevoerd door HIER Klimaatbureau, een stichting die Nederland wil betrekken bij het oplossen van het klimaatprobleem. Het betalen van een bedrag voor de aanplant van bomen om de vervuiling van een lange vliegreis te 'neutraliseren', of het compenseren van uitstoot door elders in de wereld een klimaatvriendelijk initiatief te steunen, is voor het gros van de Nederlanders nauwelijks een optie. Ruim twintig procent van de ondervraagden vraagt zich ook af of het geld wel goed terecht komt.

Het klimaatbureau begint via de website coox4climate.nl een campagne om Nederlanders over te halen hun CO2-uitstoot rechtstreeks te compenseren door de aanschaf van CO2-credits. Dat zijn een soort waardebonnen die in ontwikkelingslanden worden geïnvesteerd in schone en efficiënte kooktoestellen - zogenoemde 'cookstoves'.

Grootschalige ontbossing
Vijf procent van de wereldwijde uitstoot van CO2 wordt veroorzaakt door koken op open vuur. Ruim 2,5 miljard mensen koken nog elke dag op open vuur of op slechte kooktoestellen. Dit heeft ernstige effecten op de volksgezondheid en veroorzaakt ook grootschalige ontbossing.

Door in die landen cookstoves uit te delen, wordt de broeikasgas-emissie daar teruggedrongen, ter compensatie van de uitstoot in Nederland. De cookstoves hebben een veel schonere verbranding en verstoken tot 65 procent minder hout.

null Beeld HIER Klimaatbureau
Beeld HIER Klimaatbureau

Op de website is te berekenen wat de persoonlijke uitstoot aan CO2 is. Een gezin met een (benzine-)auto, dat één keer per jaar naar een bestemming in Europa vliegt, produceert ongeveer negen ton aan CO2 per jaar. Om die uitstoot te compenseren, kunnen via de site voor 110 euro CO2-credits worden gekocht. Van dat bedrag kunnen volgens de initiatiefnemers acht gezinnen in ontwikkelingslanden een jaar lang schoner koken.

Klimaatneutraal leven
"Na energiebesparen en duurzame energie gebruiken, is CO2-compensatie de laatste stap om volledig of grotendeels klimaatneutraal te leven", aldus Sible Schöne, directeur van HIER Klimaatbureau.

Zijn organisatie werkt in het project samen met het BIX Fund, een investeringsfonds voor ontwikkelingslanden, de Climate Neutral Group (die zich toelegt op klimaatneutraal ondernemen) en met het FairClimateFund, dat zich inzet tegen armoede en klimaatverandering.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden