Neushoorn

Breedlipneushoorntje geboren in Koninklijke Burgers’ Zoo

Een pasgeboren neushoorntje met zijn moeder in de stal van Burgers’ Zoo. Het is het elfde breedlipneushoorntje uit het fokprogramma van de Arnhemse dierentuin. Beeld ANP
Een pasgeboren neushoorntje met zijn moeder in de stal van Burgers’ Zoo. Het is het elfde breedlipneushoorntje uit het fokprogramma van de Arnhemse dierentuin.Beeld ANP
Merel Knoth

Het gaat goed met de uitbreiding van de breedlipneushoorns. De Koninklijke Burgers’ Zoo verwelkomt een mannetje van deze soort, dat vrijwel moeiteloos werd geboren en volgens verzorgers gezond oogt.

Na de geboorte in de Arnhemse stal stond de breedlipneushoornbaby binnen een uur op zijn benen te wankelen, de 19-jarige moeder schoot te hulp en stak haar hoorn uit om tegen te leunen. Zelf heeft hij nog geen hoorn, naar verwachting groeit die pas na drie maanden. Een pasgeboren breedlipneushoorn weegt rond de 60 kilo, op volwassen leeftijd kan hij uitdijen naar een flink formaat van zo’n 3000 kilo. Daarmee is het de grootste neushoorn in zijn soort.

De breedlipneushoorn, ook wel bekend als witte neushoorn, kent zijn oorsprong op de Afrikaanse savanne. Er leven zo’n 11.000 exemplaren in de vrije natuur. In Europa zijn er ongeveer driehonderd te zien, verspreidt over negentig dierenparken. De Koninklijke Burger’ Zoo is sinds 1998 een thuis voor de hoefdieren en doet mee aan het fokprogramma. Het fokken van deze diersoort blijkt niet gemakkelijk, volgens het dierenpark; het komt regelmatig voor dat de mannetjes onvruchtbaar zijn. Sommige vrouwtjes worden hormonaal onderdrukt, wat kan worden opgeheven door verplaatsing naar een andere omgeving.

In Burgers’ Zoo waren al acht breedlipneushoorns, waarvan vier jonkies. Met de geboorte van de jongste telg staat de dierentuin in de Europese top-5 van neushoornfokkers. Ook dierentuin Beekse Bergen staat in de top.

Lees ook:

Chimpansees in Gabon hebben schildpadden weten toe te voegen aan hun menu

Een internationaal team van onderzoekers observeerde voor het eerst hoe de primaten dezelfde percussietechniek waarmee ze normaliter fruit en noten openen, toepassen op schildpadden.

Hoe de Afrikaanse olifant aan zijn rimpelige huid komt

De Afrikaanse olifant lijkt een afwijking te hebben die ook sommige mensen treft. Maar hij heeft er baat bij.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden