Klimaatdoelen

Brabant wil een kerncentrale, ‘want zonnepanelen en windmolens nemen te veel ruimte in’

De kerncentrale van Borssele. Beeld Peter Hilz, Hollandse Hoogte
De kerncentrale van Borssele.Beeld Peter Hilz, Hollandse Hoogte

Noord-Brabant wil aan de slag met kernenergie. De provincie laat zich niet afschrikken door een kritisch advies, met waarschuwingen over grote onzekerheden en hoge kosten.

Frank Straver

Gedeputeerde Staten (GS) van de provincie Noord-Brabant laten hun ambitie voor eigen kernenergie niet los. “We moeten er met een positieve blik naar gaan kijken”, zei gedeputeerde Eric de Bie (Forum voor Democratie, Energie) donderdag in een persconferentie. De bestuurder wil met onderzoeksinstellingen en bedrijven samen ‘stap voor stap’ toewerken naar de productie en het gebruik van kernenergie, een CO2-arme techniek, binnen Brabant na 2030.

Een kerncentrale in Brabant is de komende tien jaar onrealistisch. Op verzoek van het provinciaal bestuur bracht kenniscentrum TNO in kaart wat er mogelijk is met nucleaire energie in de provincie. Voorlopig nagenoeg niets, is de uitkomst. Brabant behoort niet tot de locaties waar een vergunning aangevraagd kan worden voor een kerncentrale. Alleen Zeeland, de Rotterdamse Maasvlakte en de Groningse Eemshaven komen daarvoor eventueel in aanmerking, zo ligt in landelijke wetgeving verankerd. Bovendien kent kernenergie grote onzekerheden, aldus TNO.

Zeker het futuristische type kerncentrales waar GS in Brabant op hopen, kleinere energiecentrales die geen uranium maar schonere splijtstof zoals thorium gebruiken, lijkt nog zeker twintig jaar buiten bereik, aldus TNO. “We moeten er open naar kijken”, volhardt De Bie. Hij wil het gesprek aangaan met het Rijk, om te onderzoeken of er binnen Brabant locaties zijn waar een nog te ontwikkelen kerncentrale in de toekomst gebouwd zou kunnen worden. Omdat de techniek duurder is en lijkt te blijven dan wind- en zonne-energie, wil de coalitie – naast Forum: VVD, CDA en lokale politici – ook weten of het Rijk subsidie wil geven aan de ‘vierde generatie’ kerncentrales, de verzamelnaam voor futuristische kerncentrales, die kleiner, schoner en veiliger zouden worden.

Wind en zon goedkoper

Wind en zonne-energie zijn nu al realiseerbaar. Die technieken lijken – nu én in de toekomst – goedkoper, aldus TNO. Windturbines en zonneparken kunnen sneller grootschalig bijdragen aan het halen van de Nederlandse klimaatdoelen in 2030. Brabant moet – net als alle regio’s – de CO2-uitstoot helpen halveren. Bovendien zijn wind- en zonnestroom duurzaam, terwijl kernenergie, een bron van nucleair afval, niet als duurzaam geldt. Ten onrechte, aldus De Bie. Hij bepleit het – onder milieuorganisaties omstreden – idee dat kernenergie bij overheden moet meetellen als duurzaam.

Tegenover de bouw van veel windmolens en zonneparken staan GS in Brabant kritisch. “Ze leggen beslag op de ruimte, dat is een urgent probleem”, aldus De Bie. Dat geeft volgens hem aanleiding om zowel bij Rijk, Provinciale Staten als Brabantse burgers draagvlak te zoeken. Alleen door nu met onderzoek te mikken op kernenergie bestaat volgens het provinciebestuur de kans dat er na 2030 daadwerkelijk iets van terechtkomt. Het expertisecentrum voor nucleaire energie, betrokken bij het TNO-advies, beaamt dat.

In de Tweede Kamer is een meerderheid voor het bekijken van de mogelijkheden van nieuwe kerncentrales in Nederland. Het demissionaire kabinet houdt een consultatie in de energiesector, om te kijken welk bedrijf eventueel interesse heeft. Tot dusver is er geen animo, vanwege de hoge kosten, het ontbreken van subsidie en grote onzekerheden over de bouw en haalbaarheid. Brabant wil voorlopig best buitenlandse kernenergie inkopen. Administratief is dat al zó lastig, dat de provincie daar niet te veel hoop op moet vestigen, aldus TNO.

Lees ook:

Het bouwen van een kerncentrale is duur, gaat langzaam en wordt niet meer winstgevend

Kernenergie is terug in het politieke debat, blijkt in de aanloop naar de verkiezingen. Maar experts waarschuwen Nederland: zet er vooral niet op in. Want, leert de ervaring elders in Europa: ‘Economisch werkt het gewoon niet.’

‘De klimaatcrisis rukt op, terwijl de regio verzandt in een eindeloos welles-nietes’

Landgoed Quadenoord in Renkum wil een zonnepark aanleggen op een akker. Dat is zwaar omstreden, vanwege de beschermde Natura2000-status van het gebied. ‘Die status is slechts een juridische werkelijkheid.’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden