Update

BP geeft schuld aan olieramp Golf van Mexico toe

Augustus 2010: het platform Deepwater Horizon wordt geborgen. Beeld EPA
Augustus 2010: het platform Deepwater Horizon wordt geborgen.Beeld EPA

Oliemaatschappij BP bekent schuld aan de olieramp met Deepwater Horizon in 2010 in de Golf van Mexico. Het bedrijf betaalt 4,5 miljard dollar in een schikking met de Amerikaanse overheid, bovenop de tientallen miljarden die het al betaalt om de geleden schade te vergoeden.

Redactie

Het totale bedrag is 4,5 miljard dollar, inclusief 4 miljard aan strafrechtelijke claims. BP betaalt het bedrag over een periode van 6 jaar, aldus een verklaring van het bedrijf.

Olieplatform Deepwater Horizon ontplofte op 21 april 2010 in de Golf van Mexico. De oliemaatschappij had maanden nodig om het lek te dichten. Het ongeluk met het boorplatform leidde tot de grootste olieramp uit de Amerikaanse geschiedenis. De ramp had - en heeft - grote gevolgen voor onder meer het toerisme en de visserij in de Golf van Mexico. Naar schatting is in die periode zo'n 757 miljoen liter olie de Golf van Mexico in gelekt. BP staat terecht vanwege grove nalatigheid.

Bij de ontploffing van het boorplatform kwamen 11 medewerkers om het leven, BP bekend ook schuld aan hun dood.

Record
Niet eerder werd voor zo'n groot bedrag geschikt in een strafzaak. Het oude record stond op naam van het medische bedrijf Pfizer, dat in 2009 1,3 miljard dollar (942 miljoen dollar) betaalde vanwege een frauduleuze marketingcampagne voor vier medicijnen.

De schikking met het Amerikaanse ministerie van justitie en beurswaakhond SEC betekent dat BP geen verdere strafzaken of aanklachten van de SEC tegemoet hoeft te zien. Burgers kunnen nog altijd civiele rechtszaken aanspannen. In maart kondigde BP nog een schikking ter waarde van 7,8 miljard dollar aan met meer dan honderdduizend mensen en bedrijven voor medische en economische schade als gevolg van de olieramp.

BP heeft sinds de olieramp bedrijfsdelen verkocht om de schade te dekken. Een raffinaderij in Texas, vijf olie- en gasvelden in de Golf van Mexico en een distributiecentrum in het Engelse Bristol zijn van de hand gedaan.

Een met olie besmeurde vogel op een strand aan de Golf van Mexico in juli 2010. Beeld EPA
Een met olie besmeurde vogel op een strand aan de Golf van Mexico in juli 2010.Beeld EPA
Olie in de Golf van Mexico wordt gecontroleerd verbrand in juli 2010. Beeld EPA
Olie in de Golf van Mexico wordt gecontroleerd verbrand in juli 2010.Beeld EPA
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden