Krachtvoer

Boze boeren blokkeren de A2 tussen Best en Boxtel

Eind vorig jaar blokkeerden Drentse boeren blokkeren met hun trekkers de snelweg A28 tussen Hoogeveen en Meppel. Vandaag is de A1 aan de beurt. Beeld ANP
Eind vorig jaar blokkeerden Drentse boeren blokkeren met hun trekkers de snelweg A28 tussen Hoogeveen en Meppel. Vandaag is de A1 aan de beurt.Beeld ANP

Bij Boxtel hebben boeren vrijdagavond met tractoren de A2 richting Den Bosch geblokkeerd. De weg is dicht tussen Best, waar ze de weg op zijn gereden, en Boxtel. Achter de blokkade staat volgens de ANWB een flinke file.

Redactie

De politie meldt dat het gaat om tientallen tractoren. De politie en Rijkswaterstaat zijn erbij voor de verkeersveiligheid. Vrijdagmiddag blokkeerden trekkers urenlang de A1 tussen Hengelo en Apeldoorn.

In heel het land hielden en houden boeren vrijdag protestacties. Ze demonstreren tegen de veevoermaatregel van het kabinet. Boze boeren blokkeerden vrijdagmiddag ook al de A1 tussen Hengelo en Apeldoorn. Rond 18.00 uur meldde Rijkswaterstaat dat alle tractoren van de snelweg waren.

De opstoppingen zorgden ook eerder al voor fikse vertraging. In beide richtingen bedroeg die op het hoogtepunt zo’n twee uur. De politie ging met de betogers in gesprek. “Ze zijn in overtreding en daar waar mogelijk delen we bekeuringen uit”, zegt een woordvoerder tegen de NOS.

Boeren waren na een onaangekondigd protest donderdagavond van plan om vrijdag vanaf elf uur in klein verband actie te gaan voeren op het Malieveld in Den Haag tegen de voorgenomen veevoermaatregel van het kabinet. Er meldde zich vrijdagochtend slechts een tiental boeren zonder tractor op het Malieveld. Ook elders hadden ze acties aangekondigd.

Boeren in heel het land hebben vrijdagmiddag aangifte tegen minister Carola Schouten van Landbouw vanwege dierenmishandeling. De boeren vinden dat de voorgenomen veevoermaatregel van het kabinet slecht is voor het dierenwelzijn. Minister Schouten wil de uitstoot van stikstof uit mest verlagen door minder eiwitrijk voer toe te staan.

Vrachtwagens van Defensie blokkeren de toegangswegen naar het Binnenhof in Den Haag vanwege een aangekondigd boerenprotest op het Malieveld. Beeld ANP
Vrachtwagens van Defensie blokkeren de toegangswegen naar het Binnenhof in Den Haag vanwege een aangekondigd boerenprotest op het Malieveld.Beeld ANP

Voorman Bart Kemp van Agractie zegt dat boeren in onder andere Groningen, Friesland, Drenthe, Noord-Holland, Overijssel en Gelderland aangifte doen. Hij spreekt van een ‘ludieke uiting’, maar het onderwerp is wat hem betreft uiterst ernstig. “De dierengezondheid mag nooit ter discussie staan.”

Donderdagavond waren buiten het parlementsgebouw toeterende tractoren te horen van boeren die zich verzetten tegen de voorgenomen veevoermaatregel van het kabinet, terwijl landbouwminister Carola Schouten donderdagnacht in de Tweede Kamer voet bij stuk hield over diezelfde maatregel. Ook verzet van partijen in de Kamer kon haar niet overtuigen.

De voermaatregel, waardoor vee minder ruwe eiwitten binnenkrijgt, levert op korte termijn stikstofbesparing op. “Die maatregel is mij niet heilig”, zuchtte Schouten donderdagnacht in de Kamer. Maar de regeling is volgens de minister wel noodzakelijk om stikstofruimte te creëren. Voorstellen om de maatregel te heroverwegen of helemaal van tafel te halen, konden dan ook op weinig enthousiasme rekenen van Schouten.

Boeren donderdagavond bij het Binnenhof. De boerenprotestgroep Farmers Defence Force demonstreert tegen voermaatregelen van minister Carola Schouten (Landbouw), waar in de Tweede Kamer over gedebatteerd wordt.  Beeld ANP
Boeren donderdagavond bij het Binnenhof. De boerenprotestgroep Farmers Defence Force demonstreert tegen voermaatregelen van minister Carola Schouten (Landbouw), waar in de Tweede Kamer over gedebatteerd wordt.Beeld ANP

Zij had nog gehoopt op een compromis met de sector, maar het voorstel dat de boeren uiteindelijk deden was te vrijblijvend, aldus Schouten. Ze benadrukte dat ze wel degelijk met de boeren heeft gesproken, ook de afgelopen tijd. Daarvoor sprak ze via het Landbouw Collectief met de agrarische sector, maar die verzameling van clubs, waaronder de actiegroep Farmers Defence Force, liep weg van die gesprekken.

De NOS meldt dat het centrum van Den Haag vrijdagochtend vol staat met politie, en dat vrachtwagens de toegang tot de binnenstad blokkeren. Defensie laat weten dat er zestig militairen zijn ingezet, ‘die zo lang blijven als nodig’. Alle toegangswegen naar de binnenstad zijn afgesloten omdat de politie niet wil dat de boeren het winkelgebied in rijden.

Vrachtwagens van Defensie blokkeren de toegangswegen naar het Binnenhof. Beeld ANP
Vrachtwagens van Defensie blokkeren de toegangswegen naar het Binnenhof.Beeld ANP

Het CDA en de VVD vroegen Schouten om het voervoorstel van de melkveehouderij en haar eigen plannen allebei door te laten rekenen door het Planbureau voor de Leefomgeving. Ook een combinatie moet worden doorgerekend, om vervolgens te kijken op welke manier toch voldoende stikstofwinst kan worden gehaald. Schouten zag zo’n plan niet zitten, omdat het lang zou duren en boeren misschien valse hoop zouden krijgen dat haar plannen niet per 1 september zouden ingaan.

Toch stemde een meerderheid van de Tweede Kamer donderdagnacht voor het voorstel van de twee coalitiepartijen.

LTO: maatregel ‘afgang’

Landbouworganisatie LTO Nederland noemt de voermaatregel van het kabinet ‘een afgang’ voor het ministerie van landbouw, natuur en voedselkwaliteit (LNV). De organisatie is boos dat de maatregel nog niet is geschrapt. Dat de motie van Kamerleden Geurts (CDA) en Harbers (VVD) die minister Schouten aanzet om het alternatieve voorstel vanuit de sector door te laten rekenen werd aangenomen was volgens LTO een lichtpuntje.

De frustraties en emoties bij melkveehouders zitten volgens LTO hoog. “Door gebrek aan politiek lef en juridische tunnelvisie hangt er nog altijd een voermaatregel boven de markt die de sector in rep en roer brengt.”

Mark van den Oever van Farmers Defence Force bij het Binnenhof.  Beeld ANP
Mark van den Oever van Farmers Defence Force bij het Binnenhof.Beeld ANP

Boerenprotest in Groningen en Limburg

Behalve in Den Haag zijn vannacht ook op andere plaatsen in Nederland boeren met hun tractoren uitgerukt. Zo zouden er trekkers zijn gezien bij het station in Groningen, op sociale media is te zien hoe boeren over de startbaan van het vliegveld Eelde rijden. Volgens Omroep Brabant reden er ook tientallen trekkers in de buurt van Breda.

In Limburg reden vele tientallen boeren donderdagavond met rijen tractoren over provinciale wegen. Ze werden daarbij begeleid door patrouillewagens met zwaailicht van de politie, in Maastricht verzamelde zich donderdagavond een groep boeren met tractoren voor het gouvernement. In Midden-Limburg trokken boeren met rijen tractoren over provinciale wegen waardoor lange files ontstonden.

Op de N280 reed donderdagavond een rij tractoren vanaf Kelpen via Baexem naar de Maas bij Roermond. Dat veroorzaakte een kilometerslange file. De politie voorkwam door het afzetten van een deel van de N280 in Roermond dat de rij tractoren de A73 kon bereiken. In Nederweert verhinderde de politie eerder donderdagavond dat de boeren de A2 opreden. Deze groep sloot zich vervolgens aan bij de boeren die naar Roermond reden.

Lees ook:

Boeren ‘klaar om de weg op te gaan’ tegen voermaatregel

Boeren overwegen opnieuw met hun tractoren te gaan demonstreren, omdat ze fel tegen maatregelen op het gebied van veevoer zijn.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden