Windmolens

Boze bewoners maken toch afspraken met de windmolensector

In de gemeente Zeewolde staan veel windmolens. Beeld Herman Engbers
In de gemeente Zeewolde staan veel windmolens.Beeld Herman Engbers

Het landelijk actienetwerk tegen windturbine-overlast gaat samenwerken met de windsector. De bezorgde bewoners verkiezen de overlegtafel boven een plek aan de zijlijn.

Bewoners die windmolens om de hoek krijgen, laten hun vijandige houding richting de turbinebouwers deels varen. De Nederlandse vereniging omwonenden windturbines (NLVOW) presenteert donderdag een set afspraken met de windenergiesector. Die luidt een koerswijziging in, na jaren van protest, klachtprocedures en rechtszaken door leden van deze landelijke actiegroep tegen windmolenoverlast. Nieuwe beloften van de energiesector geven voldoende basis voor een gezamenlijke ‘gedragscode’, aldus NLVOW-voorzitter Rob Rietveld.

“We hebben vertrouwen in de toezeggingen om burgers mee te laten praten over de plaatsing van windmolens”, zegt Rietveld, die namens tientallen lokale protestgroepen en driehonderd bezorgde burgers spreekt. Dat burgers mogen meedenken klinkt al jaren als belofte, maar nu moet het er structureel van komen. De afspraak om voor élk nieuw windpark een plan op te stellen voor het betrekken van bewoners moet daar verandering in brengen. Ook bij de vervanging van oude windturbines door nieuwe, vaak grotere exemplaren moet dat volgens de nieuwe afspraken gebeuren. Verder geldt het aanbod aan omwonenden voor een financiële vergoeding, afhankelijk van de energieopbrengst per windmolen. 

Ontoereikende compensatieregeling

“Dat is nog niet perfect uitgewerkt”, zegt Rietveld. De geboden compensatieregeling, die neerkomt op jaarlijks 7000 euro per middelgrote windmolen, is volgens hem ontoereikend. Rietveld pleit voor ‘maatwerk’, met oog voor de bevolkingsdichtheid. “Op de ene locatie wonen nauwelijks mensen, dus als daar gigamolens verschijnen stroomt het compensatiefonds voor regiobewoners  vol met tonnen, zoals in de Wieringermeer. Maar op dichtbevolkte locaties met doorsnee molens om de hoek, blijft er per inwoner maar een schijntje over.” 

Door in zee te gaan met de windmolenlobby hoopt Rietveld ook tot nadere afspraken te komen, zoals over lagere geluidshinder en slagschaduw van draaiende wieken. De nu gemaakte afspraken beschouwt NLVOW als ‘ondergrens’. Rietveld: “Ik zie het al een soort cao. We doen mee, maar ijveren voor meer maatregelen die de woonomgeving beschermen tegen overlast van molens. Hij mist nog toezeggingen over voldoende afstand tussen turbines en woningen.

Overleg met milieuorganisaties

De voorzitter erkent dat een deel van de sceptische achterban kan weglopen als gevolg van samenwerking met de windsector. “Tegen hen zeg ik: meepraten is vaak zinvoller dan proberen om windplannen te stoppen.” 

Het Klimaatakkoord vergt nu eenmaal nieuwe windmolens, zowel in zee als op land. “Laten we zorgen dat het zo goed mogelijk gebeurt.” Door deel te nemen aan het nieuwe convenant hoopt NLVOW politieke invloed te krijgen, zegt Rietveld. “Onze eigen NLVOW-codes neemt een ministerie minder serieus.”

De nieuwe afspraken krijgen ook steun van de milieubeweging, waarmee de windenergiesector al eerdere convenanten sloot. Windmolenbouwers beloven rekening te houden met lokale natuur. Ze treden in overleg met milieuorganisaties wanneer vogels of vleermuizen gevaar lopen, klinkt de belofte. 

Lees ook: 

Wordt er goed geluisterd naar omwonenden van windmolens? Nee, en dat is zonde

Zet bewoners die ageren tegen windmolens of gasloze huizen niet weg als ‘anti-klimaat’, waarschuwt onderzoeker Sanne Akerboom. Het is logisch dat mensen eerst schrikken en steigeren. ‘Als de duurzame voorhoede dat niet inziet, haakt de rest af.’

Wonen bij windmolen? Dan ook goede regeling

De NLVOW kwam in 2014 al met een eigen gedragscode voor plannenmakers van windparken. Voorzitter Rob Rietveld vond het toen al hoog tijd dat er een code komt waarin de rechten van omwonenden van windmolens goed worden geborgd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden