ReportageDakboerderij

Boven op het beurscomplex in Parijs verschijnt de grootste dakboerderij van Europa

Uitzicht op de hoogste etage van de Eiffeltoren. Beeld Remon Haazen
Uitzicht op de hoogste etage van de Eiffeltoren.Beeld Remon Haazen

In Parijs opende op het dak van het beurscomplex een futuristische stadsboerderij. Nature Urbaine moet het grootste verticale tuinbouwbedrijf worden van Europa.

Kleis Jager

Op het dak van beurshal 6 van het Parijse Parc des Expositions is meteen duidelijk dat je het begrip verticale tuinbouw letterlijk moet nemen. Een groot deel van de ruimte is gevuld met lange rijen rechtopstaande plastic buizen. Uit de zuilen steken uitbundige kroppen paksoi, sla, basilicum, salie en andere kruiden.

“Verticaal tuinbouwen bespaart ruimte”, zegt een enthousiaste Pascal Hardy, de grondlegger van Nature Urbaine. “In een buis gaan 52 planten, daar heb je op de grond één vierkante meter voor nodig. Op één vierkante meter kunnen wij vier buizen kwijt, dus ga maar na.”

De methode bespaart ook water. De planten worden gevoed door een cocktail van water en een beetje voeding die een paar keer per uur in de buis wordt gesproeid. De wortels hebben aan een klein beetje genoeg. Aarde komt er niet bij aan te pas, de buizen zijn leeg. “Het is maar 10 procent van wat je normaal aan water gebruikt.”

null Beeld Remon Haazen
Beeld Remon Haazen

“En alles gaat computergestuurd”, vervolgt Hardy terwijl hij een hoes openritst van een kast waarin zich allerlei apparatuur bevindt. Sensoren meten wat de planten nodig hebben.

Op de achtergrond klinkt het wat dreigende gezoem van het drukke verkeer van de Boulevard Périphérique. De rondweg van Parijs ligt minder dan 100 meter verderop. “Dat is geen enkel probleem”, verzekert Hardy. “Fijnstofdeeltjes komen via de wortels in de plant terecht en die zijn hier volledig afgeschermd door de buis. De deeltjes die op een tomaat of aardbei terechtkomen, spoel je er zo af.”

Maximaal rendement

Voor groenten van klimplanten is er een andere methode. Tomaten, aubergines, paprika’s, courgettes, pompoenen en pepers groeien aan staketsels van bamboe en metaal en wortelen in langwerpige bakken die zijn gevuld met kokosschors. De bakken worden voortdurend geïrrigeerd met water en voedsel. Er wordt op dit moment dagelijks 500 kilo tomaten geoogst.

Uitzicht vanuit hotel Mama Shelter op de dakboerderij met op de achtergrond het zakencentrum La Defense. Beeld Remon Haazen
Uitzicht vanuit hotel Mama Shelter op de dakboerderij met op de achtergrond het zakencentrum La Defense.Beeld Remon Haazen

Hardy, die werd opgeleid als agronoom, bedacht de buizen toen hij een paar jaar geleden thuis een daktuin wilde maken en op zoek was naar een zo licht mogelijke oplossing met een maximaal rendement. Hij kreeg toestemming om ook het dak van een buurvrouw te gebruiken en uiteindelijk deden ook andere buren mee.

Op dat moment was hij consultant op het gebied van duurzame ontwikkeling, maar nu heeft hij zich met zijn bedrijf Agripolis helemaal op de dakboerderijen gestort. Elf heeft hij er nu geïnstalleerd. Die in Parijs moet de grootste van Europa worden.

null Beeld Remon Haazen
Beeld Remon Haazen

De Ferme Urbaine bezet nu een derde van de oppervlakte van het beursdak, maar zal binnen twee jaar de hele rooftop (14.000 vierkante meter) in beslag moeten nemen. Er moeten dan drie keer zoveel buizen (nu 700) en plantenbakken (nu 1428) zijn.

Vergroening van de stad

De coronacrisis remt de uitbreiding af. Ruim 40 procent van het verdienmodel is gebaseerd op inkomsten die moeten komen uit onder andere conferenties, yogalessen, rondleidingen, groene clinics en teambuilding-evenementen voor bedrijven. Een grote serre met plantenmuur waar veel van dit alles had moeten plaatsvinden, bleef tot nu toe leeg. “Alles verloopt heel traag. Zo willen een paar grote, nieuwe hotels onze producten gebruiken, maar zij hebben bijna geen klanten.”

“Van de productie van dit type boerderij kan niemand nog leven”, gaat Hardy verder. “Vandaar dat we ook hadden gerekend op activiteiten, waar ook de verhuur van ‘moesbakken’ voor particulieren bij hoort. Voor 320 euro per jaar kan je hier een bak huren, advies is bij de prijs inbegrepen.”

Onkruid wieden tussen de tomatenplanten. Beeld Remon Haazen
Onkruid wieden tussen de tomatenplanten.Beeld Remon Haazen

Nature Urbaine verdient net genoeg om het salaris van de tuinders – jonge Parijzenaars die hun leven ‘een alternatieve, groene draai’ willen geven – te betalen. En om aan de betalingsverplichtingen te voldoen; Agripolis investeerde 300.000 euro. Geluk bij een ongeluk: Hardy betaalt niets voor zijn grond. Het dak is gratis aan hem ter beschikking gesteld.

Zonder pesticiden

Dak- of stadsboerderijen hebben hoedan ook een mooie toekomst voor zich, gelooft hij. “Het is een hyperlokale teeltmethode en we gebruiken geen pesticiden. We selecteren groenten op hun smaak, niet op hun capaciteit om de reis in een vrachtwagen vanuit Spanje, wat natuurlijk sowieso waanzin is, zo goed mogelijk te doorstaan. Wat wij doen, kan op den duur een bijdrage leveren aan de problemen waar we voor staan.”

Met die problemen doelt Hardy vooral op de sterke groei in de wereld van de stedelijke bevolking, de opwarming en de afnemende biodiversiteit. “In 2013 waren er in Frankrijk zes professionele stadsboerderijen, vandaag zijn het er meer dan 300. Ze dragen bij aan vergroening van de stad.”

In Parijs, dat nu zo’n dertig dakboerderijen telt, wordt de in theorie bruikbare dakruimte geschat op 320 hectare. “Daar kan je 230.000 Parijzenaars mee voeden. Zo ver is het nog lang niet, maar het zou prachtig zijn.”

Oprichter Pascal Hardy. Beeld Remon Haazen
Oprichter Pascal Hardy.Beeld Remon Haazen

Lees ook:

Groente kweken in voedselflats: kansrijk, maar kostbaar

Verticale stadslandbouw, ofwel groente kweken in hightechvoedselflats in steden, is op papier veel efficiënter dan traditionele landbouw. Maar Nederlands grootste vertical farm, GROWx in Amsterdam, ervaart dat de praktijk weerbarstiger is.

Elke stadsboer zijn eigen boerderij

De stadslandbouw tiert welig, maar waar blijft de stadsboerderíj? Trouw vroeg architect Tim van der Grinten er een te ontwerpen. Dat deed hij. Sterker nog: voor elke stadsboer een andere.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden