Boudewijn Tonnaer sleutelde vier jaar aan zijn eigen windmolen

Boudewijn Tonnaer bij de door hemzelf ontworpen windmolen in zijn achtertuin in het Zeeuwse Sint Laurens. Beeld Ton Toemen

Zijn eerste poging strandde 36 jaar geleden op ambtelijke weerstand, maar nu heeft Boudewijn Tonnaer toch zijn droom waargemaakt: een zelfgebouwde windmolen in zijn achtertuin. 

Vanuit de achtertuin van zijn woning in Sint Laurens kijkt Boudewijn Tonnaer (69) uit over weidse Zeeuwse akkers, in de verte enkel doorkruist door een provinciale weg. Wind genoeg hier op het Walcherse land.

Drie meter boven hem draaien de 24 bladen van zijn windmolen geruisloos hun rondjes. Twee kilowatt per uur produceren ze gemiddeld, met pieken tot 2,85 kilowatt. Een mooie opbrengst, omdat zijn zoon en hij in de woning zo’n negen kilowatt per dag verbruiken. De molen staat er nu twee weken. Tonnaer acht hem zo degelijk dat hij wel 75 jaar mee kan.

Metaalresten

Ruim vier jaar was hij bezig met zijn ontwerp. Tonnaer heeft de windmolen vrijwel volledig vervaardigd uit overbodige metaalresten. De hoofd­as is de achteras van een oude Daf 46, aangetroffen op de sloop. De mast bestaat uit onderdelen van wat ooit een hogedrukleiding was.

“Vijfhonderd euro”, antwoordt Tonnaer op de vraag wat de windmolen hem heeft gekost. “De molen is zonder tekening en berekening ontstaan. Ik heb er ook niet zo veel verstand van, ben opgeleid tot machinebankmedewerker. Soms mislukte er ook iets in het proces. Dan was ik weer terug bij af.”

Het is niet de eerste windmolen die Tonnaer in elkaar knutselde. Al in 1982 – hij woonde destijds in Hoensbroek – maakte hij er een met een diameter van bijna vier meter, het dubbele van nu. De gemeente ging echter niet akkoord en weigerde een vergunning af te geven.

Kernenergie

“Het was in de jaren dat er een grote protestbeweging tegen kernenergie ontstond. Ik wilde niet alleen protesteren, maar ook iets doen. Alternatieve energie ontwikkelen dus, zodat ik die kernenergie niet zelf hoefde te gebruiken. Sommige mensen steunden me, anderen lachten me uit. We waren in die tijd nog niet zo bekend met windmolens.”

Zijn 2.0-versie staat nu wel opgesteld, een stuk kleiner dan de eerste. “De moderne generator die er nu in zit, levert veel meer. Daarnaast heb ik veel bijgeleerd in de tussentijd. Maar het is nog steeds een eenvoudig ding dat weinig onderhoud vergt. Iedereen kan zo’n windmolen maken. Dat wilde ik ook aantonen. Met enkel creativiteit en doorzettingsvermogen kun je al bijdragen aan de energietransitie die eraan komt.”

Vanaf het begin heeft Tonnaer zijn buren betrokken bij zijn project. Ook andere omwonenden kwamen regelmatig kijken hoe het ervoor stond. “Op één bewoner na, is niemand ooit negatief geweest. Er is ook geen overlast. De vader van mijn buurvrouw vindt het geweldig, hij komt altijd even kijken als hij bij zijn dochter op bezoek is.”

Basisscholen

Tonnaer hoopt dat zijn initiatief navolging ondervindt. Hij snapt dat een ander geen vier jaar gaat sleutelen, maar rekent erop dat er een ondernemer opstaat die brood ziet in kleine windmolens. Zelf stapt hij er niet in.

“Ik doe dit uit idealisme. Een economisch motief heb ik niet, maar iedereen is welkom om te komen kijken. Als dit op de markt komt, zal er zeker vraag naar zijn. Mensen zoeken naar alternatieve energiebronnen. Gewone huishoudens, maar bijvoorbeeld ook boeren. Zo’n windmolen is toch een ideale oplossing als je grote stallen moet verwarmen?”

Zelf wil Boudewijn Tonnaer zich de komende jaren op de jeugd toeleggen. “Ik ga een maquette maken en wil alle groepen 8 van de Middelburgse basisscholen jaarlijks bij mij uitnodigen. Ze kunnen hier precies ondervinden waar energie vandaan komt. Ik hoop dat ze daardoor bewuster met hun telefoon en iPad omgaan. Dat lukt alleen als je de energieproblematiek tastbaar maakt voor hen. De jeugd moet uiteindelijk verder met wat wij achterlaten. Als ik de kinderen kan inspireren, doe ik dat graag.”

Lees ook: 

Meer windmolens nodig om milieudoel te halen

Er moeten snel nieuwe windmolens op land verschijnen, en bedrijven moeten grote volumes energie besparen. Dat is nodig om te zorgen dat Nederland de milieudoelen voor 2020 haalt.

Windmolens in het bos: Noord-Holland krijgt de primeur

De aanleg van een nieuw windmolenpark is voor Nederland niets nieuws. Maar dat Nuon nu vier windmolens gaat plaatsen in een bos wel. Het Robbenoordbos in Noord-Holland krijgt de primeur.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden