Dagjesmensen wandelen door de Posbank bij Rheden.

Boswachters

Boswachters: de natuur lijdt onder het corona-effect

Dagjesmensen wandelen door de Posbank bij Rheden.Beeld ANP

Meer mensen gaan sinds coronatijd de natuur in. Dat gaat gepaard met schade en overlast, zeggen boswachters.

Frank Straver

De natuur gaat gebukt onder de pandemie. Vanwege de beperkte reis- en recreatiemogelijkheden door corona, is het dit jaar drukker dan ooit in Nederlandse natuurgebieden, zeggen toezichthoudende boswachters. Tachtig procent ziet toegenomen overlast: meer achtergelaten afval, geluidshinder, aangestoken (kamp)vuurtjes en recreatie buiten de toegestane paden. Bos, plant en dier zijn daar de dupe van, zeggen boswachters in een onderzoek van ‘De Monitor’.

In natuurgebieden door heel Nederland is dit corona-effect merkbaar, blijkt uit de enquête onder 158 boswachters van Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en De Landschappen. Zij zagen allemaal extra drukte in de natuur, zeker de afgelopen zomermaanden. Meer Nederlanders vierden vakantie in eigen land. Ook om te recreëren trokken bovengemiddeld veel mensen bos, heide en duin in. Behalve wandelaars, hardlopers en fietsers was soms sprake van illegale feestjes, volgens tv-programma ‘De Monitor’ (KRO-NCRV), dat maandag een uitzending aan het onderzoek wijdt.

“Ik begrijp heel goed dat Nederlanders de buitenruimte opzochten en hier op de Veluwe op vakantie gingen, maar de drukte en het gedrag die dit met zich meebracht was soms echt niet in orde”, zegt boswachter Lennard Jasper daarin. Dat is ernstig, zegt hij, omdat de kwetsbare Nederlandse natuurgebieden toch al sterk onder druk staan. De stikstofcrisis, verlies aan soortenrijkdom en droogte spelen de natuur parten.

Punaises op mountainbikepaden

Los van de coronadrukte neemt de recreatiedrukte de laatste tien jaar sowieso al toe, signaleren negen op de tien boswachters. Driekwart van de ondervraagden zien daarvan een nadelig effect op de natuur. Bijna de helft antwoordt ‘ja’ op de stelling: ‘Het toerisme in natuurgebieden loopt de spuigaten uit’. Twee op de tien boswachters vinden die stelling overdreven, de rest is neutraal.

Tussen verschillende groepen bezoekers ontstaat wrijving. De afgelopen tien jaar steeg het aantal conflicten tussen recreanten, aldus de meerderheid van de geraadpleegde boswachters en boa’s. Het botst vooral tussen mountainbikes (MTB) en andere natuurbezoekers, blijkt uit hun antwoorden. Op MTB-paden worden soms punaises of glasstukjes aangetroffen, of zelfs kuilen en gespannen (ijzer)draad, allemaal bedoeld om de mountainbikers te verdrijven uit de natuur.

De aanleg van aparte paden, voor MTB’ers, ruiters, wandelaars en fietsers nam de laatste tien jaar een vlucht. Dat is bedoeld om de diverse recreatievormen in goede banen te leiden. Of dat werkt, daar zijn boswachters vaag over. Zes op de tien van hen noemt de aparte paden positief. Tegelijk zegt een meerderheid dat de losse paden er niet toe leiden dat recreanten netjes op hun route blijven.

Lees ook:

Reptielen sneuvelen door Sallandse terreinfietsers

Lokale natuurbeschermers op de Sallandse Heuvelrug zijn bezorgd over grote aantallen reptielen die op mountainbike-paden worden doodgereden.

Binnen blijven? Vlucht juist naar buiten!

Sociale onthouding wil niet zeggen dat we de luiken moeten sluiten. Integendeel, zeggen de experts. Ga vooral naar buiten, de helende natuur in.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden