Beeld Koos Dijksterhuis

Natuurdagboek Koos Dijksterhuis

Bomen verschillen, ook in het loslaten van bladeren

In mijn tuin zijn de bladeren begonnen met hun val. Maar van gele sneeuw is nog geen sprake. De iep, verdekt opgesteld tussen kers en Spaanse aak, is al kaal. De kers en de aak zelf hebben nog geen blaadje losgelaten. De appelboom heeft gedurende oktober geleidelijk zijn blad grotendeels laten vallen, maar er hangt nog veel.

De sieresdoorn is al een paar weken prachtig rood, maar begint nu aan zijn uitval. De platanen op het pleintje laten hun eerste bruine bladeren vallen, als vellen karton. Ze droegen net als vorig jaar minder blad dan voorheen, waarschijnlijk door de hitte en de droogte. Er wordt door klimaatwegkijkers soms beweerd dat de extra warmte tot extra bladgroei leidt, die de CO2-uitstoot weer vastlegt, maar dat is onzin. Uit satellietbeelden blijken de bossen dunner bebladerd te worden. Ik merk dat in mijn straat al.

Het scheelt me harken, al dreigt er nog blad genoeg. Andere jaren was mijn tuin nu al bedolven onder het blad van de platanen en van de kers. Die is nu nog niet eens begonnen. Pas als ik dat kersenblad heb weggeharkt, zaai ik weidebloemen in mijn grasveldje.

Van buiten naar binnen kaal

De ene boomsoort wordt eerder kaal dan de andere; wilgen, eiken, beuken en elzen houden hun kroon het langst groen. Verschil moet er wezen. In de lente komen wilgen vroeg, eiken juist laat weer in blad. De ene soort wordt van buiten naar binnen kaal, de andere van binnen naar buiten.

Binnen soorten is er ook variatie – de ene berk wordt eerder kaal dan de andere. Dat ligt deels aan het weer - wie de wind vangt, verliest zijn blad sneller. Maar individuele bomen verschillen onderling ook.

In een straat zag ik een rij ginkgobomen, met dezelfde hoeveelheid zon, wind en regen. De ene was nog zomers groen en vol in blad. Een andere was geel zoals ginkgo’s geel kunnen zijn. De volgende was al kaal.

We geloven graag dat iedere mens uniek is. Welnu, dat geldt wellicht ook voor iedere boom.

Iedere dag verwondert bioloog Koos Dijksterhuis zich over iets dat groeit of bloeit.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden