Interview

'Boeren werken meer met het oog op natuur dan gedacht’

Het betere gruttoland, met hoog grondwater en veel kruiden in het gras. Beeld Roos Kentie
Het betere gruttoland, met hoog grondwater en veel kruiden in het gras.Beeld Roos Kentie

Eigenlijk is het voor boeren heel simpel, bijdragen aan herstel van de biodiversiteit. Neem nou zijn eigen bedrijf, zegt Calon, naast LTO-bestuurder ook akkerbouwer in het Groningse Zuurdijk. “Mijn buurman hing aan de lijn, of ik mee wilde doen. Ik hoefde geen tien seconden na te denken.“

Jeroen den Blijker

Met vijf collega’s vormt hij nu dus een collectief. Hebben ze samen alle slootkanten langs hun akkers ingezaaid, met enkele metersbrede groenstroken, vol kruidige gewassen en bloemen. Met dank aan het waterschap, dat hen daarvoor beloont. “Want dat waterschap is dan minder geld kwijt aan waterzuivering”, weet Calon.

“Financieel is het aantrekkelijk voor ons, het zorgt voor natuur- en bodemherstel én voor goodwill bij het publiek.” Hij bedoelt maar: boeren werken al veel meer met oog op de natuur dan gedacht. “En er zit voor iedereen winst in.”

Marc Calon van LTO Nederland.  Beeld ANP
Marc Calon van LTO Nederland.Beeld ANP

Dat is ook precies de kracht van het Deltaplan, vindt hij. “Er is geen overheid bij betrokken, maar het is een initiatief vanuit de samenleving. Overheden drukken te veel hun stempel op zo’n initiatief, en het rijk is veel te verkokerd om dit tot een succes te maken.” Heel goed dus dat dit keer nu eens niet het aantal grutto’s als maatstaf wordt genomen voor vergoedingen voor natuurdiensten. “Boeren hebben daar geen invloed op; dan hebben ze wekenlang een nest beschermd, maar slaat opeens een vos toe. Beter is het, zoals nu wordt voorgesteld, het percentage kruidenrijk grasland te belonen.”

Biodiversiteit

Ook belangrijk, vindt hij: supermarktkoepel CBL ondertekende dit plan. Al mogen boeren graag klagen over die zuinige supermarkten die zo min mogelijk willen betalen voor hun melk, uien of aardappelen. Zullen diezelfde supermarkten wel willen betalen voor herstel van de biodiversiteit?

Ach, denkt Calon. “Ik heb ook meegemaakt dat Dick Boer, toen de melkprijs te lang te laag was, zei: dan doen we er over de volle breedte een dubbeltje per liter bij.“

Boer, oud-Aholdbaas was ook CBL-bestuurder. “Maar dan is het wel een kwestie van gelijk speelveld, dus alle supermarkten een dubbeltje erbij. Maar dat mocht niet van de mededingingsautorititeit, omdat zoiets de concurrentie ondergraaft en de markt verstoort. Prijs prijs prijs, daar draait het dan alleen om. Terwijl er zoveel meer is.”

En toch, denkt hij, zal ook dat veranderen, want er is nieuwe wetgeving in de maak.

Lees ook:

Brede samenwerking noodzakelijk voor herstel natuur

Nederland moet weer rijk worden aan natuur, aan planten- en diersoorten. Boeren, natuurorganisaties maar ook overheden spelen daarin een sleutelrol. Maar daartoe moeten ze wel samenwerken én zo nodig worden beloond.

Samenleving komt zelf in actie om dieren en planten te redden

Negentien maatschappelijke organisaties presenteerden vandaag een alomvattend plan om te voorkomen dat dier- en plantsoorten verdwijnen. Het eerste actiepunt: voorlichting. Als mensen eerst maar weten hoe erg het gesteld is, komen ze wel in actie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden