De Staat van de Boer 2Reacties

Boeren reageren: ‘De landbouw wordt kapotgemaakt’

Wat vinden de boeren? Lees hier een bloemlezing uit de vele berichten die we van hen kregen in ons onderzoek Staat van de Boer deel 2. 

Meer lezen over Staat van de Boer 2? Klik hier. 

“Beleid voeren op cijfers die niet door onafhankelijke onderzoeken worden ondersteund, vind ik een kortzichtig beleid. Het probleem zit niet bij stikstof”

“Het enige wat mij tegen staat is dat de boer het probleem niet is, maar wel de oplossing. Laat eerst andere sectoren hun inspanning maar eens tonen op weg naar duurzaamheid. De maat is vol. Weg met dit kabinet.”

“Meneer Vollenbroek is de baas in Nederland. Dát is het probleem.”

“Het misselijkmakende in de stikstofdiscussie is dat door de linkse bureaucratie de landbouw kapotgemaakt wordt. Dit op basis van arrogante stadspolitieke achtergronden.”

“Wij zijn belazerd door de overheid en de banken. Onze stal is klaar en dan laten ze je verrekken. Uit nood gaan we stoppen. Bizar dat dat kan.”

“Er is geen stikstofprobleem. Dat wordt gemaakt door de linkse politiek.”

“Wij worden als de grootste vervuilers neergezet, terwijl de rest buiten schot blijft, zoals Chemelot, Shell, RWE centrales, Nuno, Schiphol, Tata Steel, Tara Sluiskil. De landbouw heeft van alle sectoren de meeste vooruitgang geboekt.”

Joris van Lierop

‘De boeren laten niet over zich heenlopen’
Joris van Lierop (25), pluimveehouder in Heusden, Noord-Brabant

“Het stikstofdebat voelt aan alle kanten oneerlijk.” Anderhalf jaar geleden werd Joris van Lierop mede-ondernemer in de pluimveehouderij van zijn ouders, die hij later wil overnemen. Stikstofmaatregelen maken zijn toekomst onzeker.

Van Lierop wil vooral meer duidelijkheid en transparantie. Bijvoorbeeld van het RIVM, dat de achterliggende data bij het rapport over stikstofuitstoot niet vrijgeeft. “Neem de twijfel weg”, zegt hij, “laat zien waar je modellen op gebaseerd zijn.”

“Ik vind het jammer dat acties nodig blijken”, zegt hij. “Maar voor mijn gevoel kijkt de overheid daardoor wel serieuzer naar agrariërs. De acties laten zien dat we niet over ons heen laten lopen.” En de controversiële actiegroep Farmers Defence Force? “Die komt op voor een gezonde toekomst voor jonge boeren. Over de manier waarop mag discussie zijn, maar het doel waardeer ik.”

“We moeten gewoon doorgaan met acties en als er voedseltekorten komen, dan eerst de grachtengordel droog zetten.”

“Ik hoop dat jullie als media eens achter het volk durven te gaan staan, in plaats van acht drie procent groene rakkers in ons land.”

“Ze moeten in Den Haag hun verstand gebruiken, duidelijkheid bieden en met een grote zak geld komen.”

“Er wordt niet naar de landbouw geluisterd en zolang dat niet gebeurt, moeten er acties worden gevoerd. Het is ongelooflijk hoe er naar de agrarische sector wordt gekeken.”

“Boeren zijn niet het probleem, maar kunnen wel een onderdeel zijn van de oplossing. Het probleem is de ondoordachte regelzucht die hun mening in beleid omzetten, zonder werkelijk verstand van zaken.”

“Geef mij een euro voor een liter melk en ik doe de helft van mijn koeien weg en ik laat ze de weide in. Minder werk en hetzelfde of meer inkomen.”

“Het is meer dan stikstof. Het stikstofdebat is volgens mij de druppel. Het gaat ook over hoe we als samenleving met elkaar omgaan. En een gebrek aan visie bij de overheid.”

Tractoren op de Dam.Beeld ANP

‘Mensen hebben altijd voedsel nodig’
Andre Arfman (35), melkveehouder in Vorden, Gelderland

Eigenlijk ziet hij de toekomst best rooskleurig in. “Mensen hebben altijd voedsel nodig, de bevolking neemt toe, en we hebben een goed klimaat om te kunnen produceren.” Andre Arfmans reactie contrasteert met de pessimistische perspectieven van andere boeren. Toch wil ook hij dat de overheid meer duidelijkheid biedt.

Een punt van frustratie vindt hij het populaire begrip ‘kringlooplandbouw’. Niet omdat hij ertegen is: “Het lijkt mij iets goeds. Maar wil je echt een kringloop, dan moet je niet alleen kijken naar de stikstof die we uitstoten, maar ook naar de stikstof die we vastleggen in gewassen.”

De acties begrijpt Arfman. “Er wordt ontzettende druk op ondernemers uitgeoefend om te voldoen aan allerlei eisen, terwijl ze nauwelijks tijd of geld krijgen om het werkbaar te maken.”

“Als de boeren uitsterven in Nederland is dat het begin van het einde van de Nederlandse economie.”

“LTO heeft al jaren niets voor de boeren gedaan. Logisch, ze worden grotendeels betaald door de regering.”

“Laat boeren boeren en alles komt goed.”

“De Haagse ambtenaren denken het wel zonder boeren te regelen. Ze vergissen zich deze keer. Er is een behoorlijk gespannen situatie en boeren laten zich ditmaal geen oor aan naaien.”

“In het stikstofdebat wordt de natuur té hoog gewaardeerd. Er is geen ruimte voor bedrijvigheid. Dat geldt niet voor CO2. Dat is een serieus onderwerp.”

“De stikstofproblematiek is een dekmantel voor de groen-linkse politiek om de boeren hun grond en bestaan op een goedkope manier afhandig te maken en er zelf royaal de zakken mee te vullen.”

“De burger en de politiek geven de boer de schuld maar vergeten dat zij drie keer per jaar vliegen en twee auto’s voor de deur hebben staan. De boer denkt altijd aan de volgende generatie. Dat vergeten veel mensen. Ik heb mijn boerderij niet geërfd van mijn ouders, maar ik beheer hem voor mijn kinderen.”

“Ik heb een hoogst onbehaaglijk gevoel bij de boerenacties. De sfeer is dat het de schuld is van alles en nog wat, de media, de consument, de ambtenaren, de politici, de wetenschappers, de rechters. Kortom, dat alles en iedereen vijandig staat tegenover boeren. Die eenzijdige visie gaat tot teleurstellingen leiden.”

“Boeren met vergunningen worden opgeofferd voor industrie en luchtvaart zonder vergunningen.”

“Helaas zitten er bij de media veel te veel van dat vieze linkse volk.”

“Het wordt allemaal sterk overdreven. In Nederland is de natuur echt niet slechter dan 30 jaar terug.”

“Ik wil niet stoppen, maar het bedrijf worden langzaam gesloopt door de regeldruk en we zijn te klein om te overleven.”

“Ik heb het gevoel dat de BV Nederland maar één doel heeft, het naar de sodemieter helpen van de agrarische sector. We zijn als boeren in een politiek spel beland, de overheid heeft na de afschaffing van de melkquotering de hele zaak bewust in het honderd laten lopen.”

“Carola Schouten is een minister tegen de landbouw. Ze hoort helemaal geen rapportcijfer te krijgen.”

“Het logo van de Farmers Defence Force straalt agressie en wapengekletter uit. Hun houding is stuitend. We zullen met z’n allen voor oplossingen moeten gaan. Iedereen moet de hand in eigen bezem steken.”

“Boeren zouden zich eens beter moeten verdiepen in hun huidige problematiek en zich langer laten voorliegen door zuivelcoöperaties en/of andere landbouworganisaties.”

“Ik hoop dat we het overleven. En dat we een fatsoenlijke boterham kunnen verdienen. Dat geldt voor iedereen trouwens, met elkaar.”

“Het zou ook mooi zijn als er wat serieuzer naar knelgevallen wordt gekeken. Dit beleid gaat over lijken.”

“Het probleem zit echt bij de melkveehouderij. Laat deze het ook oplossen. Zij zijn in het velreden al genoeg tegemoet gekomen.”

“De meeste agrariërs zijn bereid om duurzamer te produceren. Geef ze tijd en ruimte om hier aan te werken.”

Lees ook:

De Staat van de Boer

In 2018 bevroeg Trouw ook de boeren, in het grootste onderzoek ooit naar deze groep. Hoe ging het toen met hen? Lees alle resultaten van het vorige onderzoek op destaatvandeboer.trouw.nl

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden