Boeren op zee onder een dak van zonnepanelen

Hydrocultuur is niet nieuw. Beeld reuters
Hydrocultuur is niet nieuw.Beeld reuters

De toekomst van de boerderij bevindt zich niet op het land. Nee, ook niet in de lucht. Maar op zee. Spaanse architecten hebben een ontwerp gemaakt voor een gigantische drijvende boerderij. Een Nederlandse zeewierboer ging hun - in het klein - voor.

De drijvende boerderij die het Spaanse Forward Thinking Architecture ontwierp is tweehonderd bij driehonderd meter groot, ruim tien voetbalvelden. In de kelder worden vissen gekweekt, een verdieping hoger is een grote kas waarin gewassen verbouwd kunnen worden en op de bovenste verdieping wordt in het geheel bekleed met zonnepanelen, voor de benodigde stroom. De boerderij wordt op zijn plaats gehouden door drijvende pontons. Op het Spaanse ontwerp is plek voor ruim acht ton groenten en bijna twee ton vis.

Toekomstmuziek?
"De aarde staat op dit moment voor een aantal belangrijke uitdagingen: steden die almaar groeien, de uitputting van land en de opwarming van de aarde. Met dit soort projecten steken we de natuur, maar ook de mens, een helpende hand toe", aldus de geestelijke vader van het project Javier Ponce tegen Co.Exist.

Klinkt als (verre) toekomstmuziek? Helemaal niet, bezweert Ponce. "Elk onderdeel dat we gebruiken voor dit ontwerp, bestaat al. We voegen alleen bestaande technieken samen tot één groot geheel. Het is uiteindelijk de bedoeling dat de drijvende boerderij volledig automatisch gaat werken, computergestuurd dus. We zijn al in gesprek met verschillende partijen om een eerste prototype te maken."

In de kelder komt een vissenkwekerij. Beeld anp
In de kelder komt een vissenkwekerij.Beeld anp

Dichtbij
Zo'n drijvende boerderij heeft inderdaad een aantal voordelen. Zo brengt het voedsel dichter bij de monden die het uiteindelijk opeten. Dat betekent minder afval en, door de geringe afstand die het voedsel aflegt, minder broeikasgassen. Bovendien neemt het geen ruimte in en is het dankzij de zonnepanelen volledig werkzaam op duurzame energie.

De drijvende boerderij moet zijn evenknie op het land niet vervangen, maar aanvullen. In 2050 is volgens schattingen zeker zeventig procent meer voedsel nodig om het toegenomen aantal magen op aarde te vullen.

Dankzij zonnepanelen wekt de drijvende boerderij zelf stroom op. Beeld Forward Thinking Architecture
Dankzij zonnepanelen wekt de drijvende boerderij zelf stroom op.Beeld Forward Thinking Architecture

Zeewierboerderij
De Nederlander Koen van Swam had al eerder gezien dat een drijvende boerderij de toekomst is. Op de Noordzee, zo'n tien kilometer ten zuidwesten van Texel zette hij in oktober vorig jaar twee boeien uit. Aan de ene boei was een zeshoekig rek met een doorsnede van 5 meter gehangen. Aan de andere hangt een installatie met twee drijvende staanders met daartussen lijnen van 20 tot 30 meter waaraan de wieren kunnen groeien.

In juni leverde zijn 'zeewierkwekerij' de eerste wieren op. Een kilo of vijftien. Swam wil met zijn installaties onderzoeken of een zeewierboerderij op de Noordzee levensvatbaar is. Zeewier is zeer eiwitrijk en kan dienen als menselijke voeding en veevoer.

Nu de proef heeft aangetoond dat een zeewierkwekerij op de Noordzee mogelijk is, wil Van Swam met zijn stichting Noordzeeboerderij de productie opschalen. Hij heeft vergunning om zijn kleine veldje uit te breiden tot een vierkante kilometer.

De eerste oogst zeewier uit de Nederlandse Noordzee wordt aan boord gehaald van de MS Terschelling. Beeld anp
De eerste oogst zeewier uit de Nederlandse Noordzee wordt aan boord gehaald van de MS Terschelling.Beeld anp
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden