Boeren kunnen nauwelijks geloven dat er echt zoveel gesjoemeld wordt

Beeld ANP

Boeren hopen dat een groot deel van de 2100 verdachte bedrijven alsnog wordt vrijgepleit. “Wordt de fraude niet te veel opgeblazen?”

Melkveehouder Anton de Wit (52) in heuid-Hollandse Reeuwijk kan het nauwelijks geloven. Hoe is het mogelijk dat zoveel boeren worden verdacht van fraude met de ­registratie van het aantal koeien en dat hij er niets over heeft gehoord?

Hij is verrast over het bericht dat bij 2100 ondernemingen geen dieren het erf op of af mogen, tot is gecontroleerd of er is ­geknoeid.

De Wit heeft een bedrijf met 80 koeien. “Ik spreek veel veehouders en veehandelaren”, zegt hij. “Als de fraude echt de omvang heeft die het ministerie nu aangeeft, had ik toch een signaal moeten opvangen? Dan wordt erover gesproken. Ik heb niets vernomen. Wat ik wel hoor, is dat er onder boeren veel wantrouwen heerst. Is de fraude niet te veel opgeblazen?”

Verbazing

Ook Gijs van Poppel (36), veehouder in het Brabantse Molenschot, is verbaasd. Hij melkt 160 koeien. “Wij dachten dat de fraude bij een klein aantal zat, maar nu zijn wel heel veel bedrijven geblokkeerd. Ik zou niet weten hoe dat kan. Dit gaat onze pet te boven.”

Mogelijk wordt nog een groot deel van de verdachte bedrijven vrijgepleit, zegt Van Poppel. “Het is belangrijk dat de zaak snel wordt uitgezocht, want dit is schadelijk voor de sector.” Van Poppel en zijn vader zouden hun bedrijf graag uitbreiden naar 300 koeien, maar dat kan vanwege milieurichtlijnen niet.

De Wit: “Als de fraude inderdaad veelvuldig voorkomt, zit er iets goed fout in de sector. Ik kan mij voorstellen dat er eens iets misgaat. Zelf had ik laatst op een ochtend twee kalveren in de stal. Die waren ’s nachts ­geboren. Ik weet dan niet welk kalf bij welke koe hoort. Maar dat komt heel weinig voor. Wie echt fraudeert, moet hard worden gestraft.”

Net als Van Poppel hoopt De Wit dat de ­omvang van de registratiefraude uiteindelijk toch blijkt mee te vallen.

Lees ook: Overheid blokkeert tweeduizend veehouders om melkveefraude

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden