Droogte

Boeren gebruikten de helft meer water vanwege recorddroogte

Beeld ANP

Boeren gebruikten in 2018 de helft meer oppervlakte- en grondwater dan een jaar eerder omdat ze hun land moesten besproeien in de uitzonderlijk droge zomer, wat leidde hoge kosten. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). 

Ook de afgelopen zomer moesten boeren hun land beregenen vanwege droogte, maar daarover zijn nog geen cijfers bekend.

"Zo extreem droog als in 2018 is het in geen decennia geweest", zegt Cor Pierik, landbouweconoom van het CBS. Ook in 2019 was er een neerslagtekort, maar dat was minder groot. Het kost een doorsneeboer per week "vele duizenden euro's" extra om gewassen of grasland voor het vee te besproeien. Niet alleen de machines zijn prijzig, maar ook de daarvoor benodigde brandstof en arbeidskosten.

Desondanks maakten veel boeren de keuze om tot besproeien over te gaan, om een grotere financiële tegenvaller te voorkomen. Een deel van de boeren mocht van waterschappen hun land niet beregenen. Pierik ziet grote verschillen in opbrengsten tussen boeren die wel en niet mochten besproeien.

Ook huishoudens gebruikten meer water, al was de toename van 7 procent minder groot dan bij de boeren. Afgezien van deze uitschieter daalt het watergebruik van huishoudens al jaren, doordat huishoudelijke apparaten als wasmachines en vaatwassers zuiniger zijn geworden.

Lees ook: 

Maatregelen nodig voor voldoende zoetwater tijdens droogte

De zeer droge zomer van 2018 en de droogte in delen van Nederland dit jaar hebben laten zien dat het Nederlandse watersysteem goed is, maar dat er in extreme omstandigheden een schepje bovenop moet.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden