Nieuws Droogte

Boeren en waterschappen worstelen opnieuw met grote droogte

Beeld ANP

Boeren die hun land willen besproeien, moeten op een aantal plaatsen in het land eerst overleggen met het waterschap. De waterschappen willen ook dat boeren onderling afstemmen wie wanneer gaat sproeien.

Zolang er genoeg water in sloten, rivieren en kanalen zit, geldt deze maatregel. Als de extreme hitte aanhoudt en dit niet meer zo is, komt er alsnog een sproeiverbod. In de droogste gebieden van Nederland, het zuiden en het oosten, geldt al wel een sproeiverbod.

In de Achterhoek en Twente is het zo droog dat ook het gebruik van grondwater is verboden. Wie betrapt wordt op het sproeien met grondwater krijgt een fikse boete. Waterschap Rijn en IJssel kondigde vorige week donderdag al een verbod af op sproeien. De droogte zou net als tijdens de kurkdroge zomer van 2018 extreem zijn. 

In het noorden van het land is het minder droog, maar ook daar dreigt een watertekort. Omdat boeren grote schade lijden door een sproeiverbod, proberen de waterschappen zo’n verbod anders dan vorig jaar te voorkomen, aldus Wetterskip Fryslân. Als niet iedereen tegelijk de beregeningsinstallatie aanzet, kan het schap er met wateraanvoer uit het IJsselmeer voor zorgen dat het waterpeil in sloten en vaarten niet te veel zakt.

Volgens Rijkswaterstaat is het neerslagtekort op dit moment groter dan gemiddeld, maar in het westen en noorden van het land nog lang niet zo groot als vorig jaar. Het oosten en zuiden naderen wel het record van 2018.

Lees ook: 
Kan de Nederlandse natuur nog zo’n droge zomer aan?
Delen van ons land kampen nog met de naweeën van de droogte in 2018. Ook voor de komende tijd is veel zonneschijn en weinig regen voorspeld. Vijf vragen over of, en hoe de natuur op nog een zomer met weinig neerslag zal reageren.

De aanhoudende droogte eiste vorig jaar haar tol op de Veluwe
De gevolgen van het watertekort zijn op de Veluwe goed zichtbaar. Met name de naaldbomen hebben te lijden

Nederland zucht onder de droogte
Vorig jaar snakte heel Nederland naar een flinke plensbui. De aanhoudende droogte werd een flinke bedreiging voor de dijken en voor de oogst van boeren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden