Exoot

Bloemisten verkopen nog altijd het ‘groene monster’, de Japanse duizendknoop

Archieffoto: Bodemkundige Theo Portegijs doet onderzoek naar de Japanse duizendknoop in Amersfoort. Beeld Bram Petraeus

Het is een frisgroene plant, met veel bladeren en hij oogt misschien mooi. Maar de Japanse duizendknoop is uitgegroeid tot een groen monster. Toch is de plant nog altijd bij veel Nederlandse bloemisten te koop.

Particulieren en gemeenten worstelen met de bestrijding van de Japanse duizendknoop. Maar uit onderzoek van Stad + Groen, een onafhankelijk platform voor ‘groene vakmensen’, is de plant bij veel Nederlandse bloemisten nog altijd te koop. 

De Japanse duizendknoop verdringt andere gewassen en veroorzaakt schade aan gebouwen, leidingen en wegen. De exoot groeit bovendien extreem snel. “Hij is makkelijk kapot te krijgen”, zei bodemkundige Theo Portegijs twee jaar geleden in een interview met deze krant. “Maar zodra je bij wijze van spreken je rug hebt toegekeerd, is hij alweer teruggegroeid.”

Volgens Stad + Groen wordt de duizendknoop ook verhandeld op bloemenveilingen. Chris van Dijk, onderzoeker bij de Universiteit van Wageningen, zegt dat de plant een risico vormt en is verbaasd dat deze nog op veel plekken wordt verkocht. “Ik wist niet dat dit nog op redelijk grote schaal speelde”, zegt hij tegen het platform.

Adviezen om met de plant om te gaan

Hoe dan om te gaan met dit groene Japanse monster? Want zolang er geen afdoende bestrijdingsmethoden zijn en de plant nog steeds verkocht wordt, is het roeien met de riemen die je hebt. De Universiteit van Wageningen zette eerder al een aantal adviezen op een rij.

Voor kleine groeiplaatsen:

1. Probeer de plant op bekende groeiplaatsen te verzwakken door de stengels meerdere keren per groeiseizoen af te knippen. Voer de stengels en plantenresten af in de grijze bak.
2. Probeer het aantal planten onder controle te houden door de uitlopers heel secuur te verwijderen zonder dat er wortels achterblijven.
3. Wie dit verantwoord vindt kan eventueel aan het einde van het groeiseizoen een wettelijk toegestane onkruidbestrijder in de afgeknipte stengels injecteren.

Voor grote groeiplaatsen:

1. Probeer als terreinbeherende organisatie in kaart te brengen waar de plant voorkomt.
2. Voorkom dat plekken waar de plant groeit worden meegenomen in het reguliere maaibeheer.
3. Maai de plekken waar de planten voorkomen vaker.
4. Voer het maaisel af naar een composteerbedrijf.
5. Monitor en evalueer de bestrijdingsmethode en pas deze zo nodig aan.

Lees ook:
De monsterlijke Japanse duizendknoop overwoekert Nederland

Hoe worden we de Japanse duizendknoop ooit nog de baas?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden