Bleker dwingt natuurclub te gehoorzamen

null Beeld

Staatsbosbeheer heeft in een 'gehoorzaamheidscontract' met het ministerie van landbouw moeten vastleggen dat zij adviezen over de Oostvaardersplassen als 'bindend' ziet en deze loyaal zal uitvoeren. Met dit convenant versterkt Bleker de greep op de natuurorganisatie.

Als reactie op het advies van de commissie-Gabor over het natuurlijk beheer van de Oostvaardersplassen na de grote sterfte van runderen in het gebied vorig jaar, kondigde Bleker in november maatregelen aan. Hij schreef de Kamer dat Staatsbosbeheer nauwlettend zal worden gevolgd door een commissie van deskundigen die 'bindende' adviezen geeft. Juristen van Blekers departement ontdekten daarna dat dit helemaal niet kan. Staatsbosbeheer is een 'bij wet verzelfstandigde organisatie' die autonoom kan opereren.

Om te voorkomen dat de adviescommissie een waakhond zonder tanden wordt, heeft Bleker Staatsbosbeheer voor de keuze gesteld: óf er komt met een wetswijziging een einde aan de onafhankelijkheid van de natuurbeheerder, of er wordt in een contract vastgelegd dat Staatsbosbeheer alle adviezen over de Oostvaardersplassen zonder discussie uitvoert.

Staatsbosbeheer koos voor het laatste, "omdat een tweezijdige vorm altijd te verkiezen is boven een éénzijdige", zegt directeur Chris Kalden in een reactie. In het convenant dat is ondertekend door Blekers directeur-generaal A. Burger is vastgelegd dat Staatsbosbeheer 'alle adviezen uitvoert', ongeacht wat deze behelzen.

Het ingrijpen van Bleker staat haaks op het advies van commissie-d'Hondt die in 2009 de autonome positie van Staatsbosbeheer evalueerde. De oud-burgemeester van Nijmegen en bestuurskundige Ed d'Hondt schreef toen dat Staatsbosbeheer steeds sterker wordt geconfronteerd met een 'politieke disciplinering door de Tweede Kamer die vaak een korte-termijn en ad hoc-karakter heeft. Dit verdraagt zich moeilijk met de aard van natuurbeheer, waarbij continuïteit op langere termijn voorwaarden voor beheer zijn'.

De commissie d'Hondt achtte het juist níet wenselijk Staatsbosbeheer sterker onder de invloed van het ministerie te brengen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden