Bioreclame schildert gangbare landbouw te negatief af, oordeelt codecommissie

Beeld ANP XTRA

Bionext, de belangenbehartiger van de Nederlandse biologische sector, is op de vingers getikt door de Reclame Code Commissie. 

Een klacht van een niet-biologische akkerbouwer over een filmpje van Bionext is gegrond verklaard. “Als je eerlijk vergelijkt, is de keus voor biologisch veel voordeliger”, stelt Bionext in het filmpje. En: “Bij biologisch weet je zeker dat je de echte prijs voor je eten betaalt.” 

Volgens een woordvoerster van Bionext wil het filmpje consumenten bewustmaken van de ‘verborgen kosten’ van hun voedsel, zoals extra kosten voor lucht-, water- en bodemvervuiling. Producten met het Europees biologisch keurmerk hebben deze verborgen kosten volgens het filmpje niet.

De tekst loopt door na het filmpje.

Niet nodeloos

Een akkerbouwer uit Emmeloord betwist dat en meent dat Bionext de gangbare landbouw ten onrechte negatief afschildert. De Reclame Code Commissie geeft hem daarin gelijk en oordeelt dat Bionext onvoldoende heeft aangetoond dat biologische voedselproductie geen verborgen kosten kent. Bionext mag daarom niet meer op deze manier reclamemaken voor biologische producten.

Volgens directeur Bavo van den Idsert hanteert de Reclame Code Commissie het begrip verborgen kosten niet goed. “Het is zeker niet onze bedoeling de werkwijze van gangbare boeren te veroordelen. Er zijn genoeg gangbare boeren met hart voor duurzaamheid. Wel willen we laten zien dat als je de systemen vergelijkt het duidelijk is dat biologisch gericht is op het principe om water, bodem en lucht níet nodeloos te belasten.”

Lees ook: 
De een noemt het gif, de ander een beschermingsmiddel: jaarlijks gebruikt de Nederlandse landbouw miljoenen kilo's chemische middelen. Kunnen we niet zonder?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden