Bioplastic: economische wetten stimuleren beter dan ideologie

null Beeld Colourbox
Beeld Colourbox

Het zijn economische motieven die voor een opstuwing van de productie van biobased plastic zorgen. Gewone olie als grondstof wordt gewoon te duur.

Plastic uit organisch materiaal als zetmeel, tomatenbladeren, hout en zelfs rioolwater is weliswaar minder belastend voor het milieu, het marktsegment zal nooit vanwege ideële duurzame motieven groeien. Daarvoor zijn harde economische wetten nodig. Maar die zorgen doorgaans wel voor een échte ommekeer, die aan de hype voorbijgaat.

Volgens Christiaan Bolck, programmamanager biobased materials binnen Wageningen UR, kunnen ze in het laboratorium inmiddels alles van bioplastic maken dat nu nog van fossiele kunststof wordt vervaardigd. Van zakjes en folies, behuizing van elektronica tot bouwmaterialen. "Technisch is het mogelijk. De vraag is alleen: tegen welke prijs? Lukt het ons de grondstof en de producten zo slim te maken dat ze kunnen concurreren tegen de spullen van fossiel plastic?"

Biobasedplastic
Op dit moment worden veel producten nog gemaakt van een combinatie van fossiel en bio-plastic. De industrie verkeert in een overgangsfase en denkt de eigenschappen van plastic uit olie nodig te hebben om de verpakking bijvoorbeeld stevig of juist buigzaam te houden. Vaak ook spelen de kosten een rol. Maar fossiel plastic met slechts een toevoeging van bioplastic, mag wel 'biobasedplastic' genoemd worden.

Bolck pleit er vandaag in Trouw voor om te investeren in de bioplastic-industrie. Nederland kan als 'akker van Europa' zelf genoeg organisch materiaal leveren om de eigen bioplastic-industrie te voorzien van grondstof. Als we overstappen naar installaties voor bio-raffinage, die veel milder voor het milieu zijn en zónder gevaren, kunnen we de industrie naar ons toetrekken.

Abonnees lezen vandaag het uitgebreide artikel in Trouw of via de app op smartphone of tablet.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden