Biodiesel schadelijker voor het milieu dan gedacht

Archieffoto: een medewerker van een grote investeerder in biodiesel tankt een auto Beeld EPA
Archieffoto: een medewerker van een grote investeerder in biodiesel tankt een autoBeeld EPA

Biodiesel blijkt veel minder duurzaam dan gedacht, blijkt uit onderzoek van de Europese Commissie. De brandstof wordt onder meer gemaakt van palmolie en soja. De productie van deze gewassen brengt het milieu ernstige schade toe, waardoor biodiesel tachtig procent schadelijker is dan 'gewone' diesel.

Charlot Verlouw

Tot deze conclusie kwam de milieuorganisatie Transport & Environment (T&E), dat het onderzoek van de Europese Commissie analyseerde.
"Het rapport van de Europese Commissie lag al langer op de plank. T&E heeft het rapport bekeken, telde de resultaten van andere onderzoeken erbij op en kwam tot de conclusie dat biodiesel veel schadelijker is dan voorheen werd gedacht", zegt Maarten van Biezen van Natuur & Milieu, dat gelieerd is aan T&E.

Indirecte gevolgen
Biodiesel wordt geproduceerd uit gewassen als palmolie, soja, zonnebloemolie en raapzaad. Vooral de productie van palmolie en soja is enorm schadelijk voor het milieu, omdat er indirect hout wordt gekapt. Van Biezen licht toe: "Landbouwgrond van lokale bevolking wordt gebruikt voor het verbouwen van de gewassen. Deze mensen moeten op zoek naar nieuwe grond, dit gaat ten koste van het oerwoud." Bij de ontginning van de grond komt CO2 vrij.

Gemengde diesel
De Europese Unie (EU) heeft zich tot doel gesteld dat in 2020 tien procent van alle fossiele diesel bijgemengd is met biodiesel. In Nederland zit dit percentage nu op vijf procent. Twee derde daarvan komt van voedselgewassen, de rest van biomassa als afval en frituurvet.

"Nu is het gebruik van afval voor biodiesel nog duurder dan het gebruik van voedsel", zegt Van Biezen. "Voedsel wordt namelijk op veel grotere schaal gebruikt en er is meer in geïnvesteerd. Waar we uiteindelijk naartoe moeten is bijmenging die volledig uit afvalstromen bestaat. Dus geen voedselgewassen meer."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden