Een cicade van Brood X in 2004, de vorige keer dat ze boven de grond kwamen. Beeld AFP
Een cicade van Brood X in 2004, de vorige keer dat ze boven de grond kwamen.Beeld AFP

Insectenplaag

Biljoenen cicaden maken zich klaar om Amerika te overzwermen

Seije Slager

Dat kon er ook nog wel bij: na een pandemie staat de Verenigde Staten nu een insectenplaag van formaat te wachten. Biljoenen cicaden kruipen ergens de komende weken uit de grond, en zullen grote delen in het midden en oosten van het land overzwermen.

De cicaden behoren tot Brood X, een groep cicaden die collectief dezelfde levenscyclus volgt en zich eens in de zeventien jaar laten zien. Hun ouders zagen in 2004 het daglicht, nu is het de beurt aan de nieuwe generatie.

Wie de huidige coronamaatregelen lang vindt duren, kan kortom nog iets leren van deze onbetwiste lockdownkampioen van de gehele schepping. Nadat een cicade uit het ei gekropen is, zoekt het beestje een plekje onder de grond, waar het zich ruim anderhalf decennium lang voedt met het sap uit plantenwortels, en geduldig wacht tot het volgroeid is. Daarna komen alle cicaden tegelijk naar boven, waar ze een paar weken van het daglicht mogen genieten.

Voor vogels is het de komende tijd feest

De schade die ze aan gewassen aanrichten valt overigens mee. Ze hebben genoeg tijd gehad om zich vol te stoppen, dus wijden ze hun schaarse weken bovengronds vooral aan het najagen van aantrekkelijke cicaden van het andere geslacht, zodat er in 2038 weer een nieuwe generatie het daglicht kan zien.

En aan het ontwijken van roofdieren, want voor vogels is het de komende tijd feest. De cicaden lijken er bovendien een nieuwe natuurlijke vijand bij te hebben: ook onder mensen begint insecten eten zo populair te worden, dat er verschillende tips de ronde doen voor de bereiding van de beestjes.

Lees ook:

Het traditioneel wegwapperen werkt niet meer; sprinkhanen overspoelen Oost-Afrika en Zuid-Azië

Experts vermoeden dat de sprinkhanenplaag rond de Arabische Zee verband houdt met warmer wordend zeewater en toenemende cyclonen. ‘Als we nu niks doen, riskeren we een voedselcrisis.’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden