Interview

Bijvoeren in de Oostvaardersplassen? 'Ja, maar gooi geen hooi over het hek'

Konikpaarden in de Oostvaardersplassen. Beeld anp

Wat doe je met een konikpaard dat in de Oostvaardersplassen vergaat van de honger? Staatsbosbeheer schiet het af. Tot grote ontsteltenis van actievoerders, die afgelopen weekend met zo’n twintig man hooibalen over de hekken van het natuurgebied gooien.

De komende dagen, in ieder geval zolang de strenge winterkou aanhoudt, zullen actievoerders elke avond hooibalen over de hekken gooien, meldt de initiatiefnemer op Facebook. Tot grote onvrede van Ad Büscher. Ook hij pleit voor bijvoeren en beheer in het omstreden natuurgebied, maar dat de lancering van zijn Facebookpagina ‘Aankomende actie op de Ovp’ er mede voor heeft gezorgd dat omwonenden met busjes vol hooi naar de grenzen van het gebied afreizen, vindt hij helemaal niks.

Dat er bijgevoerd moet worden in de Oostvaardersplassen, dat beaamt de oud-boswachter en fervent voorstander van ‘beheer zonder geweer’ wel. Maar niet door lukraak balen stro over het hek te gooien. “In het gebied is nu vooral voedsel met weinig calorieën te vinden, zoals riet en mos”, legt hij uit. “Dus je moet ook laagcalorisch bijvoeren, bijvoorbeeld hooi van twee jaar oud.” Büscher vergelijkt het met een uitgehongerd kind. “Als je die een bord stamppot geeft, gaat het dood.”

Büscher houdt zich sinds 2012 bezig met het omstreden natuurgebied. “Ieder jaar is er weer een korte bevlieging. Nu hebben wij gezegd, daar moeten we eens structureel iets aan gaan doen. Je moet dieren individualiseren, door ze te chippen. Pas als je weet wat je hebt kun je gaan beheren.” De emoties lopen regelmatig hoog op in het debat. Een van de boswachters in het gebied deed aangifte nadat hij telefonisch bedreigd werd.

Gericht bijvoeren

Zelf heeft Büscher inmiddels een opslag vol hooi die hij de komende weken met vrijwilligers gericht wil gaan voeren. Hoe en wanneer hij dat precies gaat doen, wil Büscher niet zeggen. “Er rijden nu al extra wachtauto’s van Staatsbosbeheer rond.”

Want bijvoeren, dat doet Staatsbosbeheer niet. Naar aanleiding van de acties van afgelopen weekend plaatste de organisatie een artikel online waarin wordt uitgelegd waarom bijvoeren geen zin heeft en juist negatieve effecten kan hebben. Zo zullen sterke dieren het voer inpikken ten koste van de zwakkeren en worden de dieren eerder vruchtbaar door extra voer. Je moet de natuur z’n eigen gang laten gaan, schrijft Staatsbosbeheer.

Maar er is helemaal geen sprake van natuur, zegt Büscher. “Het heckrund is hier niet voor gemaakt, een konikpaard komt hier van nature niet voor.” Of en hoe het door mensen aangelegde natuurgebied beheerd moet worden, en of het meer voor recreatie moet worden ingericht, is al jaren onderwerp van discussie. Begin april komt een speciale commissie onder leiding van Pieter van Geel, voormalig staatssecretaris en fractievoorzitter voor het CDA, met aanbevelingen hierover. Het zoveelste onderzoek, vindt Büscher, ‘maar er wordt nooit wat mee gedaan’.

Wat dat betreft zijn Büscher en de actievoerders van afgelopen weekend het met elkaar eens: zet je ergens een hek omheen, dan moet je het beheren. Dus niet alleen afschieten als het wild is verzwakt, maar ook zorgen voor voldoende voedsel. 

Het debat over de Oostvaardersplassen verdeelt de politiek in Flevoland. In februari vorig jaar werd nog besloten dat het aantal grote grazers ingrijpend moet worden teruggedrongen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden