Plasticvervuiling

Bijna drie op elke vier Nederlanders is voor een verbod op wegwerpplastic

null Beeld VRT
Beeld VRT
Onno Havermans

Een wereldwijde afspraak om plasticvervuiling tegen te gaan is hard nodig, daar is een grote meerderheid van de wereldbevolking het over eens. Uit een peiling van Ipsos onder meer dan 20.000 mensen in 28 landen blijkt dat 88 procent zo’n afspraak nodig acht. In Nederland ligt het percentage een fractie lager. Ook is 71 procent van de Nederlanders voor een verbod op wegwerpplastic.

De peiling is gehouden in opdracht van The Plastic Free Foundation en het Wereld Natuur Fonds (WWF), dat in aanloop naar de top van het Milieuprogramma van de Verenigde Naties, volgende week in Nairobi, oproept tot een bindend VN-verdrag over plasticvervuiling. “Wij hopen dat het Nederlandse kabinet zich hierdoor gesteund voelt en zich inzet voor stevige internationale afspraken tijdens de VN-top in Kenia”, reageert plasticexpert Oskar de Roos van het WWF.

‘Een beter milieu begint bij de overheid en het bedrijfsleven’

Nederland probeert het plastic afval tot dusver in te dammen met recycling op basis van vrijwilligheid en dat zit het WWF dwars. De Roos is dan ook blij met de uitkomsten van de peiling, waaruit ook blijkt dat 84 procent van de Nederlanders vindt dat producenten en verkopers verantwoordelijk zijn voor het verminderen, hergebruiken en recyclen van plastic verpakkingen.

“Een beter milieu begint bij de overheid en het bedrijfsleven en niet bij consumenten. De plasticcrisis is hiervoor te groot. De focus van de Nederlandse overheid op vrijwilligheid en recycling is niet toereikend.” De Roos wijst erop dat Nederland achterloopt bij andere Europese landen. Zo mogen winkels in Frankrijk sinds begin dit jaar geen groente en fruit meer verkopen in plastic verpakkingen, zijn Duitsland en de Scandinavische landen al veel verder met statiegeld op plastic verpakkingen en voert het Verenigd Koninkrijk in april een belasting in op nieuw plastic. “Strenge wet- en regelgeving is echt noodzakelijk om de plasticcrisis te stoppen.”

Lees ook:

WWF waarschuwt: We ademen, eten en drinken plastic, tot wel een creditcard per week

De oceanen slibben dicht met plastic. Dat schaadt de natuur en uiteindelijk ook de mens, waarschuwt het Wereld Natuur Fonds, dat oproept tot een bindend VN-verdrag.

Pak plastic vervuiling aan met regels, wetten en prijsprikkels

Commentaar Trouw, 15 februari 2022

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden