Bijen schieten niet veel op met tijdelijk EU-verbod op gif

Volgens het CLM valt gemiddeld slechts 15 procent van de drie bestrijdingsmiddelen onder het verbod. Voor de landbouw levert het dus geen knelpunten op. Beeld anp
Volgens het CLM valt gemiddeld slechts 15 procent van de drie bestrijdingsmiddelen onder het verbod. Voor de landbouw levert het dus geen knelpunten op.Beeld anp

Het tijdelijk verbod op drie insecticiden, dat de Europese Unie onlangs instelde, heeft nauwelijks invloed op het totale gifgebruik in de Nederlandse land- en tuinbouw. Uit onderzoek van het Centrum voor Landbouw en Milieu (CLM), dat vandaag verschijnt, blijkt dat 85 procent van het gebruik van deze zogenoemde neonicotinoïden, buiten schot blijft.

Van onze redactie Groen

Het verbod is ingesteld vanwege de mogelijk schadelijke effecten op bestuivers zoals de honingbij en op waterdiertjes, omdat landbouwgif uiteindelijk in sloten en andere wateren terechtkomt.

Slechts een klein aantal toepassingen van clothianidine, thiamethoxam en imidacloprid valt onder het tijdelijke verbod, zoals gebruik bij zaadbehandeling in maïs en koolzaad en enkele vormen van gewasbehandeling in fruitteelt, bollenteelt en boomteelt. Het gaat om gewassen die aantrekkelijk zijn voor bijen.

Imidacloprid heeft de meest brede toepassing in zo'n 90 gewassen: van suikerbieten en bloembollen tot sierteelt onder glas. Globaal wordt geschat dat jaarlijks zo'n 13.000 kilo imidacloprid, ruim 5000 kilo thiamethoxam en bijna 1500 kilo clothianidine wordt gebruikt in Nederland. Doel is vooral luizen en kevers te bestrijden.

Greenpeace
Volgens het CLM valt gemiddeld slechts 15 procent van de drie bestrijdingsmiddelen onder het verbod. Voor de landbouw levert het dus geen knelpunten op. Wel is de kans aanwezig dat telers overschakelen op andere stoffen met mogelijke giftigheid voor waterleven of bijen.

De analyse is gedaan op verzoek van Greenpeace. Het CLM heeft cijfers over de hoeveelheid landbouwgrond en adviesdoseringen van het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen, vergeleken met eigen kennis. Bijvoorbeeld uit praktijkprojecten waarbij boeren minder gifstoffen gebruikten. CBS-gegevens over gifgebruik uit 2008 zijn omgerekend naar 2012. Deze indirecte methode was nodig omdat precieze afzetcijfers van bestrijdingsmiddelen niet openbaar zijn.

CLM adviseert de overheid en het bedrijfsleven de verbruiksgegevens wel naar buiten te brengen. "Om mogelijke risico's in te schatten en een goede discussie te kunnen voeren, is inzicht in de feitelijke gegevens belangrijk", aldus de onderzoekers.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden