Biggetjes straks niet meer naar slachterij, maar naar afvalhoop

©Jorgen Caris

De varkenssector heeft het moeilijk. Vooral de afzet van biggen loopt slecht. Afnemers vinden ze te duur, ze leveren te weinig op. Onder veehouders wordt gemompeld dat het moment dichtbij is waarop biggen voor destructie weggaan.

"Een koude sanering vindt plaats", zegt de Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV). "Het is overleven bij hoge kosten", meldt LTO Nederland, de belangenbehartiger van de landbouw en veeteelt. De sector klaagt al zeker een half jaar, maar berichten dat drachtige zeugen worden geslacht en biggetjes binnenkort niet eens meer naar de slachterij gaan maar op de afvalhoop terechtkomen, zijn van recente aard.

De sector vindt het oneerlijk dat ze geen overheidshulp krijgt, terwijl de melkveehouderij die wel al decennia ontvangt. Economen menen dat een sanering logisch is, omdat er sprake is van een structurele overproductie. In 2010 bestond de varkenssector in Nederland uit bijna 9000 bedrijven die gezamenlijk ongeveer 12 miljoen varkens hebben.

Het grootste deel van de dieren en het vlees is bedoeld voor het buitenland. De export is onder druk komen te staan sinds Duitsland zelfvoorzienend is. De prijs van het voer stijgt al een paar jaar door slechte oogsten en lage wereldvoorraden. Door de dioxinecrisis vorig jaar in Duitsland steeg de prijs van het veevoer verder.

Ondertussen hangen nieuwe milieu- en welzijnseisen die in 2013 ingaan als een zwaard van Damocles boven de hoofden van de varkenshouders. Zij moeten onder meer groepshuisvesting voor drachtige zeugens hebben geregeld, wat een forse investering vergt. Ook mag er dan minder ammoniak worden uitgestoten.

Bijna een kwart van de varkenshouders zegt nu nog dat ze geen maatregelen gaan nemen tegen het beperken van de ammoniakuitstoot, zoals het aanbrengen van een luchtwasser. Dat blijkt uit een onlangs gehouden enquête van AgriDirect. Deze agrarische marktonderzoeker verwacht dat een groot deel van die weigeraars zal stoppen met het bedrijf.

"Het zou voor de blijvers beter zijn als een aantal varkenshouders zou vertrekken", zegt agrarisch econoom Jack Peerlings van de Wageningen Universiteit. De sector denkt daar anders over, omdat, zo stelt ze, dat grote consequenties heeft voor de vitaliteit en de werkgelegenheid op het platteland.

Daarbij denken ze dat het geen structurele verbetering is. NVV-voorzitter Wyno Zwanenburg: "Eigenlijk is alleen schaalvergroting een oplossing, maar dat is nu juist wat de samenleving niet wil."

De NVV verwacht dat als het aan de markt wordt overgelaten, het varkensvlees in de toekomst niet meer uit Europa, maar grotendeels uit Brazilië of de VS komt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden